na sastanku s dodikom i cvijanović

Ana Brnabić u Banjaluci: Srbija za četiri godine uložila u RS 21,7 miliona eura

Front 23.12.18, 18:27h

Ana Brnabić u Banjaluci: Srbija za četiri godine uložila u RS 21,7 miliona eura
Samo u ovoj godini je, kaže, uloženo devet miliona eura, za nastavak započetnih i nove projekte u više općina u tom bh. entitetu

 

Srbija je od 2014.godine do danas podržala projekte u Republici Srpskoj (RS) u vrijednosti o 21,7 miliona eura – rekla je večeras u Banjoj Luci srbijanska premijerka Ana Brnabić

 

Samo u ovoj godini je, kaže, uloženo devet miliona eura, za nastavak započetnih i nove projekte u više općina u tom bh. entitetu. 

 

Kazala je da podrška Srbije mora biti u konkretnim djelima za građane RS, zajedničkim inicijativama, izgradnji i obnovi škola, domova zdravlja i kulture, bolnica, obdaništa, infrastrukture... 

 

Vlada Srbije je donirala i 250.000 eura za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja, a Brnabić večeras u Banjoj Luci prisustvuje donatorskoj večeri u okviru humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“. 

 

Podršku toj humanitarnoj akciji, s ciljem nabavke uređaja za djecu s poremećajima kretanja, dao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

 

Izrazio je zadovoljstvo što se već devetu godinu prikupljaju sredstava za mališane kojima je potrebna pomoć. 

 

- To je velika borba malih junaka i njihovih roditelja. Mi pokušavamo da im pomognemo. Ponosan sam na to što iza ovog stoje institucije, posebno Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koji je ostvario značajne rezultate. Izgradili smo roditeljsku kuću i vrijeme je da nastavimo, jer ima još mnogo onih kojima je potrebna pomoć - istakao je Dodik. 

 

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je naglasila da će od prikupljenih sredstava biti nabavljena neophodna oprema za pomoć djeci, a koja predstavlja posljednju generaciju o toj oblasti. 

 

- Dobit ćemo 'čarobnog robota' kako su ga djeca od milja prozvala, kako bi oni napravili mali, a mi s njima veliki korak ka boljem životu - rekla je Cvijanović. 

 

U RS godišnje između 150 i 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korištenje robotike. 

 

Direkat efekat primjene savremene robotike je značajno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, te povredama glave i kičmene moždine.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI