U POVRATNIČKOM ZANOSU

Kako su se spojile predsjednica i poznata tv novinarka: Da li je Mirjana Hrga otišla sa RTL-a jer nije htjela ismijavati Kolindu?!

Nedjeljni magazin 23.12.18, 16:30h

Kako su se spojile predsjednica i poznata tv novinarka: Da li je Mirjana Hrga otišla sa RTL-a jer nije htjela ismijavati Kolindu?!
Posebno ju je iritiralo što se po kuloarima i medijima kao razlog otkaza na RTL-u počela spominjati mala gledanost njezinih emisija RTL Danas i loši međuljudski odnosi u redakciji, za što je tvrdila da su potpuna glupost

 

Izvor: Jutarnji.hr

Piše: Mark Cigoj

 

Dva dana nakon smjene svog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je 21. prosinca savjetnicom za strateške politike te odnose s Vladom i Saborom imenovala dugogodišnju televizijsku novinarku i urednicu Mirjanu Hrgu (47). Oba savjetnička mjesta pokrivaju otprilike isto područje, a zanimljivo je da su i Radeljić i Hrga karijere započeli sredinom 90-ih na HTV-u.


Mirjana Hrga proteklih godinu i pol dana nije se bavila novinarstvom i to ne svojom voljom. Ona je silno ambiciozna, novinarstvo joj je velika ljubav, a oduvijek je naginjala na desno, kako bi ona rekla “na domoljubnoj liniji” - što joj pod ovom vlasti samo može biti preporuka, no ponuda koje bi je zadovoljile u posljednje vrijeme nije bilo.


Nakon što je sredinom prošle godine dobila otkaz na RTL-u, Hrga je bila prilično razočarana i povrijeđena. Posebno ju je iritiralo što se po kuloarima i medijima kao razlog otkaza počela spominjati mala gledanost njezinih emisija RTL Danas i loši međuljudski odnosi u redakciji, za što je tvrdila da su potpuna glupost. U krugu prijatelja objašnjavala je kako je Uprava RTL-a s nekim urednicima, već tada, sredinom 2017., “ušla” u projekt “Milanovića za predsjednika”, te kako oni u svakoj prigodi, i u eteru i u privatnim razgovorima, nastoje ismijati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i svaki njezin potez. Tvrdila je da se ona nije mogla prilagoditi takvoj okolini i da se suprotstavljala takvoj politici televizijske kuće, te da je to bio stvarni razlog njezina razlaza s RTL-om.


U privatnim razgovorima predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović simpatizirala je i cijenila, a tvrdila je da je prema njoj u svojim emisijama bila objektivna, te da je i to smetalo njezinim nadređenim na RTL-u. Njih je prozivkama i dopisima protiv Hrge pritiskalo Srpsko narodno vijeće i Milorad Pupovac, zato što je Hrga tužila Novosti zbog, kako je ocijenila, šovinističkog napada na nju. U međuvremenu, nepravomoćno je presuđeno da joj je povrijeđena osobnost i da joj Novosti trebaju isplatiti 40 tisuća kuna.

 

Krajem srpnja 2017. smijenjena je s mjesta urednice i voditeljice emisije RTL Danas, a početkom rujna 2017. sporazumno su raskinuli radni odnos.

 

- Zadnja godina provedena na RTL-u toliko mi je zgadila novinarstvo i ljude da ne znam hoću li se ikada više vratiti – kazala je nedavno.

 

Šok od iznenadnog otkaza Mirjana je djelomično zaliječila na ljetovanju sa suprugom Stašom Stefanovićem krstareći Jadranom. Dok je suprug radio u svom odvjetničkom uredu u Zagrebu, Mirjana se odlučila za privatno poduzetništvo u turizmu, te su krajem 2017. kupili staru, ruševnu kapetansku kuću u mjestašcu Sveti Jakov na Lošinju, koju je u drugoj polovici prošle i prvoj polovici ove godine renovirala i preuredila u ekskluzivnu vilu za odmor.

 

Krvavi novac


- Novac koji sam imala krvavo sam zaradila prateći ratne strahote u Libanonu i Ukrajini, izvještavajući iz Izraela, Palestine, prateći nerede u Bugarskoj i Grčkoj. Zarađeni novac htjela sam oplemeniti i napraviti nešto što će imati smisla. Dodali smo još koliko je bilo potrebno i napravili kuću koja je, nadam se, ukras sela – ispričala je nedavno.


Od studenoga 2017., kada je počelo renoviranje, Mirjani je drugi dom postala brodica koju njezin suprug Staša drži na vezu u Osoru. Naučila je njome upravljati, ali kormilo je radije prepuštala suprugu koji je vikendima dolazio iz Zagreba. Tada su odlazili do Cresa, lijepih uvala na Lošinju ili dalje prema Silbi, Olibu, Iloviku.


Već početkom svibnja ove godine Mirjana je u Vili Mare, koju je nazvala po svojoj majci, primila prve turiste. Nastavila je živjeti asketski na brodici, sama preko tjedna, s mužem preko vikenda, a svakodnevno je bila na usluzi gostima u obližnjoj vili među kojima je bilo Nijemaca, Talijana, Španjolaca, Britanaca… Mirjana je kao turistička djelatnica na Lošinju tako živjela do prije nekoliko tjedana, često danima nije ni pogledala vijesti, nije bilo nekih naznaka da će se vratiti novinarstvu i politici, a tada ju je kontaktirala predsjednica…


Mirjana Hrga rođena je 17. rujna 1971. u Bjelovaru. Otac joj je bio privatnik, porijeklom iz Livna i jedan od osnivača HDZ-a u Bjelovaru. Nju i sestru odgajao je veoma strogo. Studirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na HRT je primljena 1994. nakon velike audicije na Zagrebačkom velesajmu pod vodstvom Velimira Đuretića i Marije Nemčić zajedno sa Željkom Velom, Tončicom Čeljuskom, Ivom Gačić, Ivicom Štorićem, Hrvojem Hrengekom, Nensi Brlek...

 

Nakon mjesec dana rada na HRT-u, Hrga je diplomirala. Dvije godine provela je u gradskoj redakciji, a 1996. pozvana je u redakciju Unutarnje politike te je dobila stalni radni odnos u redakciji informativne emisije “Motrišta”. Urednik “Motrišta” bio je Miljenko Manjkas koji je na HRT došao iz Ureda predsjednika gdje je bio analitičar, a slovio je za čovjeka Ivića Pašalića. Manjkasov zamjenik bio je Andrej Rora, danas glasnogovornik HDZ-a, a uz Hrgu među novinarima su bili Dijana Čuljak, Iva Gačić, Ana Jelinić, Ivana Ivančić, Jozo Barišić, Mislav Bago, Zoran Šprajc, Branko Nađvinski...


Nakon četiri godine Motrišta, koju se smatralo propagandnom emisijom HDZ-a, došlo je do Tuđmanove smrti i smjene vlasti, nova glavna urednica Informativnog programa Mirjana Rakić ukinula je “Motrišta”, a Hrga sljedeće tri godine, prema vlastitom priznanju, nije radila ništa. U takvoj atmosferi jedino joj je Goran Milić u ljeto 2003. dao emisiju “Halo Zagreb” u kojoj je bila urednica honorarcima i s kojom je postigla iznenađujuću gledanost. Bilo je to zadnje što je radila na HRT-u.


U jednom od prvih hrvatskih televizijskih transfera 2003. prešla je na Novu TV, koja je tek bila u osnivanju i gdje je tada također u pozadini Informativnog programa bio Miljenko Manjkas. Na Novoj TV uređivala je Dnevnik, emisiju “Meta” i talk show “Epicentar”.


Od 2004. do 2007. bila je u trogodišnjoj vezi sa sportskim novinarom Sašom Sušecom. Otkaz na Novoj TV dala je 2008., nakon dugog sukoba s tadašnjom urednicom Informativnog programa Ivom Gačić, s kojom je započela karijeru u “Motrištima”. Kako nije imala ponuda s drugih televizija, zaposlila se kao PR u očnoj poliklinici oftalmologa Deana Šarića, s kojim se te 2008. vjenčala.


Nastava teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI