detalji strašne nesreće kod niša lede krv u žilama

Povici putnika prije sudara: Ide voz! Udariće nas! Prebaci u prvu! Petoro mrtvih, 30 ozlijeđenih, bus prepolovljen...

Hronika 21.12.18, 19:16h

Povici putnika prije sudara: Ide voz! Udariće nas! Prebaci u prvu! Petoro mrtvih, 30 ozlijeđenih, bus prepolovljen...
Nesreća se dogodila na cestovnom prijelazu označenom vertikalnom signalizacijom, bez fizičkih zapreka

 

Prema posljednjim informacijama pet osoba izgubilo je život, a trideset je ozlijeđeno u naletu putničkog vlaka na autobus s učenicima u blizini Niša. 

 

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović kazao je kako je na mjestu nesreće poginulo dvoje odraslih i jedno dijete, dok su još dvije osobe podlegle zadobivenim ozljedama u Kliničkom centru.


Na liječenju je 30 ozlijeđenih od kojih je desetak životno ugroženih, dodao je Radovanović. 

 

Nesreća se dogodila u petak ujutro oko 7.30 sati, kada je putnički vlak, koji je petnaest minuta ranije krenuo sa željezničkog kolodvora u Niša, na pružnom prijelazu Donje Međurovo udario u putnički autobus koji je prevozio učenike. 

 

Svi ozlijeđeni putnici bili su u autobusu, dok je deset putnika iz vlaka prošlo bez ozljeda. 

 

Nesreća se dogodila na cestovnom prijelazu označenom vertikalnom signalizacijom, bez fizičkih zapreka - javlja Fena.

 

nesreca-nis

 

Kako piše srpski portal Blic, u stravičnom udarcu lokomotive, autobus "Niš ekspresa" je bukvalno prepolovljen.

 

Ide voz! Ide voz! Udariće nas! Prebaci u prvu brzinu! - bili su povici koje su putnici autobusa smrti dovikivali vozaču samo nekoliko sekundi prije no što će jutros oko 7.30 sati na njih na pružnom prelazu kod Niša naletjeti voz.

 

Povike putnika od kojih se ledi krv u žilama reporteri "Blica" su rekonstruisali na osnovu razgovora sa nekoliko povrijeđenih i članovima rodbine nastradalih, među kojima mnogi i dalje strepe za živote svojih najmilijih.

 

 
Prema jednom od svjedočenja, vozač autobusa je uz laganu uzbrdicu navodno krenuo iz treće brzine, zbog čega je autobus brektao i mučio se. Putnici su mu dovikivali da prebaci u prvu kako bi se "izvukao" preko pruge.

 

Prema drugim svjedočenjima, putnici su nekoliko sekundi prije kobnog udara primijetili da voz tutnji ka njima i mogli su da naslute svoju stravičnu sudbinu. Jedni su vozaču dovikivali: "Ide voz!, Ide voz!", a drugi "Udariće nas!"

 

Ali u tom trenutku pomoći više nije bilo. Sudar smrti je bio neminovan.

 

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je do sudara voza i autobusa kod Donjeg Međurova najvjerovatnije došlo uslijed propusta vozača autobusa - piše Blic.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI