Nanijeli mu povrede glave

Sačekuša ispred zgrade: U Sarajevu teško pretučen novinar i urednik portala Inforadar Adis Šušnjar

Hronika 20.12.18, 11:59h

Sačekuša ispred zgrade: U Sarajevu teško pretučen novinar i urednik portala Inforadar Adis Šušnjar
Inforadar će i dalje ostati dosljedan u poštivanju profesionalnih načela, ali i prava na slobodu govora i profesionalnog izvještavanja

 

Redakcija portala Inforadar i Udruženje za medijski aktivizam (UMA) pozivaju sve nadležne institucije, prije svega MUP Kantona Sarajevo i nadležno tužilaštvo, da do kraja sprovedu istragu o fizičkom napadu na novinara i izvršnog urednika portala Inforadar Adisa Šušnjara, koji se desio 8. decembra u Sarajevu. 

 

Šušnjara su ispred ulaza u zgradi u kojoj živi napale nepoznate osobe, nanijevši mu povrede glave. Nakon izostanka adekvatne reakcije strukovnog udruženja i blagovremene istrage policije, redakcija Inforadara ponovo poziva sve institucije da detaljno provedu istragu i zahtijeva objavljivanje motiva napada i ime/imena osoba koje su ugrozile život novinara. 

 

- Ukoliko adekvatna reakcija ponovo izostane, Inforadar će zatražiti pomoć strukovnih međunarodnih institucija s ciljem zaštite sigurnosti i digniteta našeg novinara, te ukazati na opstrukcije i nezainteresovanost domaćih institucija u utvrđivanju istine. S obzirom na specifičnost novinarskog posla i posljedica koje svaki pritisak ili napad na novinara donosi veoma je bitno da se čim priju otkriju počinioci i motivi napada.

 

Također, Inforadar će i dalje ostati dosljedan u poštivanju profesionalnih načela, ali i prava na slobodu govora i profesionalnog izvještavanja, stoji u saopćenju medijima koje potpisuje glavni i odgovorni urednik Inforadara Almedin Šišić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI