Skandalozno otkriće šokiralo medijski svijet

Nagrađivani novinar Der Spiegela godinama izmišljao vijesti, razotkrio ga kolega iz redakcije

Hronika 20.12.18, 10:36h

Nagrađivani novinar Der Spiegela godinama izmišljao vijesti, razotkrio ga kolega iz redakcije
Spiegel je putem štampanog i online izdanja objavio skoro 60 njegovih članaka od 2011. Sumnje su se pojavile objavom njegovog članka u novembru 2018.

 


Njemački sedmičnik Der Spiegel otkrio je slučajeve krivotvorenja jednog od svojih najpriznatijih novinara tvrdeći na službenoj stranici da je on "lažirao vlastite priče i izmišljao izvore u više navrata".

 

Prevara je otkrivena istragom same redakcije lista, piše Spiegel Online. Skandalozno otkriće šokiralo je medijski svijet, tim više jer je Claas Relotius dobio više nagrada za svoje istraživačko novinarstvo, uključujući CNN-ovu nagradu za novinara godine iz 2014. Posljednju nagradu dobio je prošlog mjeseca - njemački Reporterpreis, također za novinara godine.

 

Taj je članak o dječaku iz Sirije žiri pohvalio za svoju "vedrinu, poetičnost i relevantnost". Međutim, u međuvremenu se ispostavilo da su svi izvori za priču bili u najboljem slučaju mutni i da je većina sadržaja članka naprosto izmišljena, javlja Guardian.

 

Prema Der Spiegelu, otkriveni novinar je potvrdio sumnje, prekinuo sve poslove u nedjelju i sam raskinuo ugovor o radu u ponedjeljak. 

 

Spiegel je putem štampanog i online izdanja objavio skoro 60 njegovih članaka od 2011. Sumnje su se pojavile objavom njegovog članka u novembru 2018. 

 

Nagrađen za izmišljeni članak o dječaku iz Sirije

 

Novinar Claas Relotius je priznao da je izmislio priče i iskrivio činjenice u nekoliko slučajeva. Prema njegovoj verziji, najmanje 14 članaka je barem jednim dijelom bilo krivotvoreno. 

 

Priznao je i da nikada nije ni upoznao određene izvore koje je naveo u svojim člancima. 

 

Razotkrio ga kolega iz redakcije

 

Jedan od njegovih kolega koji je proveo istragu njegovih članaka, postao je sumnjičav i iznio svoje dvojbe, rekao je Spiegel. Novinar je tako uspio skupiti materijale protiv svog kolege.

 

Članak koji je pobudio sumnju bila je reportaža o migrantskoj krizi na meksičko-američkoj granici. Relotiusov kolega koji je s njim radio na članku, Juan Moreno, pronašao je dva izvora koja je ovaj opsežno citirao u članku. Oni su mu rekli da nikad nisu upoznali Relotiusa, kamoli mu dali izjave.

 

Internom istragom utvrđeno je da je osramoćeni novinar također lagao da je vidio rukom napisan znak "Meksikanci ostanite vani". 

 

Drugi lažirani članci koji su otkriveni bavili su se, među ostalim, jemenskim zatvorenikom u Guantanamu i američkim nogometašem koji je prosvjedovao protiv policijskog nasilja nad crncima klečeći za vrijeme izvođenja himne prije utakmica, Colinom Kaepernickom.

 

Prije nego što se zaposlio u Der Spiegelu, osumnjičeni novinar je radio i za nekoliko drugih medijskih kuća te primio nagrade za svoj rad. "Zloupotrijebio je svoj talent", napisao je na Twitteru Die Welt, za koji je Relotius također prethodno pisao.

 

Uprava Der Spiegela imenovat će povjerenstvo koje će se sastojati od unutarnjih i vanjskih stručnjaka čiji je cilj istražiti dokaze krivotvorenja.  

 

Rezultati istrage će se objaviti javno "u svrhu objašnjenja procesa istrage i izbjegavanja njegovog ponavljanja", napisao je Spiegel Online i dodao da se "krivotvorene priče ne mogu isključiti ni uz najbolje namjere". Uz to se ispričao svojim čitateljima i svima koji su možda bili predmet "lažnih citata, izmišljenih osobnih detalja ili izmišljenih prizora na fiktivnim mjestima" te izrazio "šok" ovim neugodnim otkrićem.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI