U bombardovanju koalicionih snaga

Emina Plojović i njeno četvoro djece poginuli u Siriji, suprug preživio: Žena islamiste radila kao medicinska sestra...

Hronika 19.12.18, 18:59h

Emina Plojović i njeno četvoro djece poginuli u Siriji, suprug preživio: Žena islamiste radila kao medicinska sestra...
Rejhan i Emina su sa starijim djetetom u Siriju otišli u novembru 2013. godine, a nakon što su se upoznali u Mesdžidu “Furkan”

 

Novopazarka Emina Plojović (31) i njeno četvoro djece poginuli su prije nekoliko dana u bombardovanju koalicionih snaga istoka Sirije, dok je njen suprug Rejhan (32) preživio.

 

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, u vazdušnim udarima nastradalo je troje biološke djece Emine i Rejhana, od četiri i devet godina, kao i jedno siroče koje su usvojili tokom boravka u ratom zahvaćenoj Siriji.

 

Rođaci i prijatelji bračnog para nisu željeli da komentarišu ovu vijest, ističući da nikakvih zvaničnih informacija o pogibiji nemaju i da su sa njima izgubili kontakt otkako su napustili Novi Pazar.

 

Rejhan i Emina su sa starijim djetetom u Siriju otišli u novembru 2013. godine, a nakon što su se upoznali u Mesdžidu “Furkan” u Novom Pazaru, mjestu na kojem su se, kako se pretpostavlja, okupljali radikalni islamisti.

 

– Rejhan je počeo da se zanima za vjeru nakon srednje škole, a na predavanja u “Furkan” je počeo da odlazi od njegovog samog osnivanja 2009. godine. Tu su se i njih dvoje upoznali. Pogađale su ih vijesti o dešavanjima i stradanjima naroda u Siriji pa su riješili da odu. Šta su radili tamo, ne znam. Za Eminu se pričalo da je radila u nekoj bolnici, a da li je Rejhan učestvovao u borbama i na čijoj strani, ne znam – priča jedan od poznanika Plojovića.

 

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu Plojovića je početkom aprila osudilo na devet i po godina zatvora zbog toga što je utvrđeno da je kao pripadnik Islamske države učestvovao u ratnim sukobima u Siriji, kao i da je vrbovao i obučavao ljude za terorističke akcije.

 

Tom prvostepenom presudom osuđeni su i Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović na po 11, Goran Pavlović na 10 godina zatvora, Izudin Crnovršanin na devet i po, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina.

 

Rejhan Plojović (32) iz Novog Pazara u Siriju je otišao 19. novembra 2013. sa suprugom Eminom Plo­jović (31) i dvoje djece. Blizak je saradnik Abida Po­dbićanina. Supruga mu je angažovana kao medicinska sestra u ISIS-u. Bila je aktivna u džematu “Furkan”.

 

Jedan od glavnih komandanata terorističke organizacije koja je video-snimkom zaprijetila ubijanjem, trovanjem i postavljanjem ekspoloziva ispod kuća i automobila u Srbiji je Abid Podbićanin (39) iz Velike Župe kod Prijepolja.

 

Na desetine ljudi učestvuje u borbama

 

Tačan broj Novopazaraca i žitelja Sandžaka koji su učestvovali u borbama u Siriji nije poznat, a prema nezvaničnim podacima bezbjednosnih službi, procjenjuje se da ih je nekoliko desetina. Za sada je poznato da su u sukobima stradali Novopazarci Eldar Kundaković (27) i Mirza Ganić (19), piše Blic.

 

emina-plojovic

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI