Pukla koalicija poslije dva mjeseca pregovora

Raspad Bh. bloka u USK: Iz većine u Krajini ispao DF, evo ko je 'zatezao'!

Front 19.12.18, 17:58h

Raspad Bh. bloka u USK: Iz većine u Krajini ispao DF, evo ko je 'zatezao'!
Iz pregovora o većini u Unsko-sanskom kantonu ispao je DF sa dva poslanika, Amirom Murićem i Ekremom Prošićem

 

 

Lijevi blok u USK-u krenuo je u formiranje skupštinske većine bez Demokratske fronte, u kojoj tvrde da ih o izbacivanju iz koalicije niko nije ni obavijestio

 

Nakon dvomjesečnih pregovora, konačno je postignut sporazum o formiranju većine u Unsko-sanskom kantonu, koja će predvoditi A SDA, iz čijih redova su imenovani članovi Vlade na čelu sa premijerom Mustafom Ružnićem.

 

- Dogovor je postignut i imamo većinu od 16 glasova. Sa nama (A SDA) učestvuju SDP, Nezavisni blok, SBB i Naša stranka. Za četvrtak (danas,op.a.) smo zakazali i nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona, kazao je za Oslobođenje predsjedavajući Skupštine Rasim Pajić (A SDA).

 

Iz pregovora o većini u Unsko-sanskom kantonu ispao je DF sa dva poslanika, Amirom Murićem i Ekremom Prošićem. Murić tvrdi da zahtjevi DF-a nisu uzeti u razmatranje, da je svaka stranka nastupala pojedinačno i da je ovim činom pukla koalicija BH bloka u Unsko-sanskom kantonu. Međutim, iako je postojao dogovor na nivou centrala stranaka, BH blok u Unsko-sanskom kantonu nikad nije ni bio zaživio, a jedan od razloga je i sukob između SDP-a i DF-a još tokom prošlog saziva Skupštine, kada je DF podržavao vlast predvođenu SDA, a većinu su i postigli tako što je Amir Murić istupio iz SDP-a i priključio se Fronti.

 

Od predsjednika DF-a USK-a Ekrema Prošića novinar Oslobođenja je tražio komentar, međutim on tvrdi da nije upoznat zbog čega su "izbačeni" iz koalicije.

 

- Pročitao sam to i još mi nije jasno šta se desilo. Evo, pokušavam stupiti u kontakt sa kolegama iz drugih stranaka da mi se to objasni, tvrdi Prošić.

 

Međutim, iz izvora bliskih SDP-u saznaje se da je cijelo vrijeme pregovora upravo DF "zatezao". Kažu da njih niko nije izbacio, već da su to sami uradili. Sve je bilo spremno da se ide u koaliciju, DF je bio ponuđen, ali blok u USK-u više nije mogao da čeka, jer gubi podršku javnosti.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI