Stavljaju je u zakup

Hrvatska saopštila: Nema sporazuma s BiH, nema vraćanja imovine!

Front 15.12.18, 21:10h

Hrvatska saopštila: Nema sporazuma s BiH, nema vraćanja imovine!
Iz hrvatskog ministarstva navode da Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za rješavanje odnosa među zemljama potpisnicama, zbog čega je potrebno sklopiti dodatne bilateralne ugovore kojima će konačno biti riješena uzajamna prava i obaveze između zemalja potpisnica u pogledu ovih pitanja

 

Pitanje vraćanja imovine BiH u Hrvatskoj ne može biti razmatrano, jer sa BiH nije sklopljen bilateralni ugovor, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva državne imovine.

 

Predsjedništvo BiH je ranije jednoglasno usvojilo zaključak kojim se traži od Ministarstva spoljnih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru UN kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informiše da Hrvatska taj sporazum krši.


Iz hrvatskog ministarstva navode da Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za rješavanje odnosa među zemljama potpisnicama, zbog čega je potrebno sklopiti dodatne bilateralne ugovore kojima će konačno biti riješena uzajamna prava i obaveze između zemalja potpisnica u pogledu ovih pitanja.

 

"Na osnovu Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je na snagu stupio 14. juna, prvi put je definisana mogućnost Ministarstva državne imovine da svu imovinu koja od raspada SFRJ stoji neiskorištena, predstavlja opasnost za ljude i drugu imovinu, a istovremeno u njoj leži potencijal za razvoj turizma i privrede, stavi u zakup ili neko drugo raspolaganje dok se pitanje sukcesije ne riješi", rekli su iz Ministarstva državne imovine Hrvatske.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI