Oštre reakcije iz BiH

Deklaracija Hrvatskog sabora je novi nasrtaj na suverenitet BiH, nastavak politike Franje Tuđmana...

Front 14.12.18, 15:58h

Deklaracija Hrvatskog sabora je novi nasrtaj na suverenitet BiH, nastavak politike Franje Tuđmana...
Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina

 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra usvajanje Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH i evropskom putu BiH direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa. 

 

Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od strane zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA. 

 

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska su kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma preuzele obavezu uzajamnog poštivanja suvereniteta i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju. 

 

Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog i po pitanju procesuiranja ratnih zločina. 

 

SDA podsjeća da je prije nekoliko dana, podnoseći Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, uime Mehanizma za međunarodne krivične sudove, tužilac Serge Brammertz naglasio da vlasti Republike Hrvatske ne ispunjavaju svoje obaveze u procesuiranju ratnih zločina, te da provode politiku promovisanja nekažnjivosti zločina. 

 

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska treba da ispunjavaju preuzete obaveze prema međunarodnim sudskim tijelima UN-a, sa posebnim aspektom poštivanja presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu, posebno onih koje tretiraju udružene zločinačke poduhvate. 

 

Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu, od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija, stoji u saopćenju SDA. 

 

Dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske moguće je graditi samo uz puno međusobno uvažavanje i poštivanje međunarodnog poretka i prava, dodaje se u saopćenju.

 

Građanski savez: Deklaracija napad na državu BiH

 

Građanski savez (GS) osuđuje deklaraciju Sabora Republike Hrvatske o Bosni i Hercegovini i smatra da je deklaracija direktni atak na suverenitet države BiH i „predstavlja nastavak politike Franje Tuđmana prema našoj zemlji“. 

 

U saopćenju Građanske stranke se navodi da ova deklaracija predstavlja još jedan u nizu dokaza da su u GS-u bili u pravu kada su pozivali na odbranu interesa BiH od „hibridnog rata koji Hrvatska vodi pod krinkom članstva u EU i NATO“. 

 

- Neaktivnost dijela političke scene u Sarajevu kad se tiče odbrane interesa BiH od brutalnog miješanja susjeda pokazuje da mreža saradnika hrvatskih službi seže i van akademskih i medijskih krugova - navodi se u saopćenju. 

 

Dodaje se da je deklaracija Sabora Republike Hrvatske dokaz da je zločinačka politika Franje Tuđmana danas osnov za djelovanje vlasti iz Zagreba prema BiH. 

 

- Međutim, odsustvo reakcije dijela političke scene u Sarajevu je dokaz da je vrijeme da ih se i javno prozove ako nastave sa šutnjom - saopćeno je iz GS-a.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI