Damir Nikšić opleo po partijskim drugovima

SDP opet zas*o: Prevaren sam i nisam jedini! Nastavljaju Zlatkovu misiju uništenja socijaldemokratije u BiH!

Front 14.12.18, 13:12h

SDP opet zas*o: Prevaren sam i nisam jedini! Nastavljaju Zlatkovu misiju uništenja socijaldemokratije u BiH!
Ova ozbiljno birokratski unakažena partija može samo očekivati isti odnos mene i meni sličnih prema njima, a to je da ni oni više ne mogu računati na mene i da ih neću slušati, sve dok ne pokažu poštovanje koje budala kao što sam ja i meni slučni zaslužuju, napisao je Nikšić

 

Damir Nikšić, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, na svom Facebook profilu danas je oštro kritikovao kadrovsku politiku svoje stranke kada je u pitanju novi saziv Vlade KS.

 

Njegov status, koji je objavio pod naslovom 'SDP opet zas*o na poslu' prenosimo u cjelosti:

 

-  Ja sam prvi ušao u koaliciju ujedinjene ljevice, ali postaviti nestručne ljude na ministarske pozicije me tjera iz te koalicije jer čine isto što i oni prije njih (s tim da su ministri od prije u međuvremenu postali stručni i iskusni).

 

Na to nisam pristao. To nije reforma partije o kojoj smo govorili. Smatram da nisam sam tj. nisam jedini koji se osjeća prevarenim.

 

Smatram da moji birači i simpatizeri Progresivnog krila nismo donijeli samo jedno zastupničko mjesto već i jedan resor SDP-u i smatrao sam da na osnovu toga mogu predložiti kandidata za ministra prostornog uređenja koji nije član SDPa, ali je zasigirno veći stručnjak za urbanizam od bilo kojeg pravnika iz travnika.

 

Dok sam bio u Berlinu partijski ljudi su postavili svoje ljude i to po raznim partijskim zaslugama. To možda ima smisla unutar partije, ali radi se o neoprostivoj uvredi mom krugu glasača. Radi se o izigranom povjerenju i jasnoj poruci da smo i dalje marginalizirani u ovom gradu. Da nemamo glas.

 

Govorili smo o reformi partije. Ova partija nije reformisana. Naučio sam da ne mogu računati na partiju, da neće slušati moje sugestije.

 

Moram prihvatiti da sam posve sam u ovom i da retorika "timske igre" u SDP-u služi samo da se entuzijastima ljevičarske ideje i vrijednosti zamažu oči i birokratski isforsiraju karijere odabranih igrača unutar partije.

 

Ova ozbiljno birokratski unakažena partija može samo očekivati isti odnos mene i meni sličnih prema njima, a to je da ni oni više ne mogu računati na mene i da ih neću slušati, sve dok ne pokažu poštovanje koje budala kao što sam ja i meni slučni zaslužuju.

 

Podsjećam: ja sam kao nezavisni kandidat progresivnih građana prvi riskirao, odvažio se i ušao u koaliciju "ujedinjene ljevice" sa SDP-om, davno prije NS i DF koje sam pozivao na ujedinjenje, da služimo građanstvu, a ne sebi, jer među građanima ima sjajnih stručnjaka i entuzijasta kojima moramo dati priliku, postaviti na prave pozicije da zablistaju i preporode ovaj grad.

 

Prvog su me izignorisali i nasadili: mene, koncept, princip i građane koje predstavljam i prvi ću istupiti iz ove koalicije stranačkih oportunista ako ne shvate ozbiljno vrijednosti progresivne ljevice i ono što progresivni građani očekuju i zahtijevaju od njih.

 

Ne samo koalicija, nego ni partija neće preživjeti zloupotrebu povjerenja glasača za uhljebljivanje partijskih funkcionera u javnom sektoru.

 

Svaki put se povampire u blizini pozicija i zaborave na sve principe i obećanja koja su dali svojoj okolini i simpatizerima, poput liječenih narkomana i bivših robijaša u blizini teške droge.

 

Ako reforma partije ne može prekinuti ovaj začarani krug, zasigurno će birači. No narednog puta SDP-u će doslovno biti tapija (tj. ostati će im samo tapija - na prostore koje je naslijedila od SKJ.) Ne znam da li svjesno ili nesvjesno, ali znam da ovim i ovako samo nastavljaju Zlatkovu misiju uništenja socijaldemokratije u BiH.

 

Znam da je dupe zinulo, ali upravo tada je važno uključiti mozak i gledati naprijed. Bojim se da ćemo, u suprotnom, morati od SDP-a oteti taj raznim-drugim-vječnim-prioritetima skoro ugašeni plamen ljevice (da ne kažem "autorska prava"), zajedno sa prostorima, i proglasiti sebe istinskim nasljednicima revolucije.

 

 

(DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI