poziv vlastima da procesuiraju odgovorne

Američki Senat proglasio Bin Salmana odgovornim za ubistvo Khashoggija

Hronika 14.12.18, 08:53h

Američki Senat proglasio Bin Salmana odgovornim  za ubistvo Khashoggija
U rezoluciji se navodi da su izjave saudijskih vlasti u vezi s ubistvom Khashoggija ozbiljno narušile povjerenje u dugogodišnje prijateljstvo i odnose između SAD-a i Saudijske Arabije

 

Američki Senat izglasao je u četvrtak rezoluciju kojom traži da se prekine vojna podrška ratu u Jemenu pod vodstvom Saudijske Arabije, čime se suprotstavio podršci za koju se zalaže američki predsjednik Donald Trump.  

 

Rezolucija je izglasana s 56 glasova za i 41 protiv, a zasad je uglavnom simbolična jer bi morala proći još nekoliko instanci da bi stupila na snagu.  

 

Američki Senat je jednoglasno usvojio i rezoluciju kojom se saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman proglašava odgovornim za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, prenosi Anadolu Agency (AA). 

 

U rezoluciji se navodi da su izjave saudijskih vlasti u vezi s ubistvom Khashoggija ozbiljno narušile povjerenje u dugogodišnje prijateljstvo i odnose između SAD-a i Saudijske Arabije. 

 

Osuđuje se ubistvo saudijskog novinara te pozivaju vlasti Saudijske Arabije da procesuiraju odgovorne. 

 

Nacrt rezolucije je predložio šef Komisije za vanjske poslove pri Senatu Bob Corker

 

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

 

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. 

 

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima. 

 

Američka obavještajna agencija (CIA) u izvještaju je navela da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI