Nije uvršteno na dnevni red

CIK nije raspravljao o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Front 13.12.18, 14:22h

CIK nije raspravljao o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH
Dodao je da je to u suštini posao parlamenata i da se radi o suviše ozbiljnoj materiji da bi se njome bavila samo Centralna izborna komisija

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije raspravljala o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer ta tačka nije uvrštena na dnevni red. 

 

Član CIK-a Suad Arnautović predložio je da se raspravlja o prijedlogu koji je on sačinio s kolegom Ahmetom Šantićem, ali to nije uvršteno u dnevni red budući da su "za" glasali Arnautović, Šantić i Irena Hadžiabdić a četiri člana CIK-a su bila protiv. 

 

Predsjednik CIK-a Branko Petrić je istakao da je trebalo da i drugi članovi CIK-a dostave svoje prijedloge i da će onda on podržati onaj koji mu budu prihvatljiv, a ako mu nijedan ne bude prihvatljiv onda će dati svoj prijedlog. 

 

Naveo je da bi na nekoj od narednih sjednica trebalo raspravljati o prijedlozima za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH. 

 

Šantić je nakon sjednice rekao novinarima da je Stručna služba CIK-a pripremila četiri radna materijala, te da su on i kolega Arnautović za današnju sjednicu predložili prvi nastojeći da on obuhvata principe Ustava FBiH, uz jedan izuzetak. 

 

- To bi značilo da unesemo odredbu da, ukoliko nema izabranih predstavnika iz bilo kojeg naroda nakon kompletne procedure predviđene izbornim zakonom, ta mjesta budu popunjena od neizabranih predstavnika u kantonalnim skupštinama koji imaju najveći broj glasova - pojasnio je Šantić. 

 

Dodao je da je to u suštini posao parlamenata i da se radi o suviše ozbiljnoj materiji da bi se njome bavila samo Centralna izborna komisija.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI