Sa suđenja posrnulom bubnjaru

Bivši član Parnog valjka pijan i drogiran pregazio pješaka, pa pobjegao s mjesta nesreće: 'To su bile nesretne okolnosti'

Hronika 12.12.18, 20:12h

Bivši član Parnog valjka pijan i drogiran pregazio pješaka, pa pobjegao s mjesta nesreće: 'To su bile nesretne okolnosti'
Tri dana kasnije, pješak je preminuo u bolnici, a Scholzu prijeti od 3 do 12 godina zatvora

 

- Sve to je bila nesretna okolnost. Nisam kriv niti za jedno od dva djela iz optužnice - rekao je u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu bivši bubnjar Parnog valjka Dražen Scholz (57), optužen da je pijan i pod utjecajem opijata usmrtio pješaka na zebri te potom pobjegao s mjesta nesreće.

 

Nagodba

 

Scholz je, naime, lanjskog 22. septembra u 5.30 sati, vozeći Renault Clio zagrebačkom Ilicom prema Vrapču, kod kućnog broja 298 naletio na pješaka Vjerana Dasovića (34) koji je prelazio zebru. Scholz nije pomogao čovjeku nego je pobjegao, a policajci su ga osam sati nakon nesreće sačekali kraj njegova automobila jer su zaprimili dojavu građanke o oštećenom vozilu. Tri dana kasnije, pješak je preminuo u bolnici, a Scholzu prijeti od 3 do 12 godina zatvora.

 

Ne bi li se, eventualno, skratio sudski postupak i bespotrebno trošio novac na vještačenja, na početku suđenja sudac Marko Benčić upitao je prisutne postoji li mogućnost dogovora.

 

- Odbrana je otvorena za sve. Svjesni smo činjenica i težine spisa. Ako postoji dobra volja, za razgovor smo svakako da skratimo troškove postupka – rekao je Schulzov advokat Krešimir Škarica, na što mu je tužitelj dao do znanja da “obzirom na oba djela, teško da se može dogovoriti ispod tri godine zatvora”.

 

- U odnosu na izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom, postoje zakonske odredbe i sudska praksa da se izrekne djelomična kazna, rad za opće dobro, mjere liječenja... Što se tiče, pak, bijega s mjesta nesreće postoji još jedan svjedok, Martin P., koji je bio s okrivljenim u automobilu i koji nije ispitan jer je bio nedostupan, a čije bi svjedočenje moglo baciti drugo svjetlo na cjelokupni mehanizam nastanka događaja. Nama je iskreno žao zbog svega. Ako ćemo ići u dokazni postupak, bit će dosta vještačenja i svjedoka. I ne sporimo da nije bilo alkohola - naznačio je još Škarica.

 

Šta će u pisanom obliku, tačnije koju visinu kazne i dodatne mjere predložiti odbrana i hoće li iste prihvatili tužiteljstvo a da se ne ulazi u dugotrajno suđenje, doznat će se uskoro.

 

Nije ga vidio

 

Podsjetimo, u tužiteljstvu je Scholz ispričao da se kobnog jutra probudio oko 3 ujutro, popio pivo i otišao kupiti cigarete. Usput je sreo poznanika kojeg je odbacio kući.

 

- Osjećao sam se sposobnim za vožnju. Na mjestu nesreće osjetio sam u jednom trenutku da je nešto udarilo u desni dio automobila. Zvučalo je kao da mi je neko bacio torbu na auto. Na unutarnjem retrovizoru nisam ništa vidio pa sam nastavio vožnju i skrenuo u prvu ulicu. Ni moj suputnik nije vidio što se zbilo jer je gledao u mobitel. Stao sam i vidio oštećenja na autu. Kasnije sam se pješice vratio na mjesto nesreće i vidio ozlijeđenu osobu.

 

Kokain u krvi

 

Shvatio sam što se dogodilo, ali nisam ostao tamo. Kad sam kasnije skupio hrabrosti, javio sam se policiji koja je došla do mog auta - ispričao je bubnjar.

 

Negirao je da je vidio pješaka da je prilazio zebri, odnosno “misli da je vidio nešto crno, možda siluetu, ali da u tom trenutku ništa nije mogao učiniti”.

 

- Da sam bio svjestan da sam udario u čovjeka, stao bih. Vozio sam oko 50, 60 km/h – uvjeravao je tužitelje Scholz.

 

Iako se Schulz udaljio s mjesta nesreće pa su mu krv i urin s odmakom, vještačenjem se utvrdilo da je u vrijeme naleta bio pripit, da je u krvi imao više od 1 promila i da je konzumirao kokain te imunomodulator levamisol, česti sastojak kokainske smjese. Sudski vještak za cestovni promet kaže da je Scholz vozeći 50 km/h mogao vidjeti pješaka na zebri.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI