Zlatko Hasanbegović u Saboru RH

'Komšić je pobačeni SDP-ovac i mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH'

Front 12.12.18, 15:06h

'Komšić je pobačeni SDP-ovac i mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH'
Hrvatska sudbina će biti povezana s BiH i ostvarenjem njenih autentičnih interesa, sve dok postoji hrvatska država, rekao je Hasanbegović

 

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović smatra da se Izborni zakon u BiH može riješiti na dva načina. Jedan bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz parlamenta ili da cijela BiH bude jedna izborna jedinica u kojoj će Hrvati birati hrvatskog, Srbi srpskog, Bošnjaci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

 

Govoreći o Željku Komšiću, kazao je da je Komšić pobačeni član SDP-a BiH. Nazvao ga je mahalaškim titoističkim prevarantom koji uništava BiH.

 

Hasanbegović je kazao i da je upitno pomaže li se Hrvatima u BiH na ispravan način.

 

"Ne radi se ovdje o ustavnoj obvezi ili o tomu je li prekršen Daytonsko-pariški sporazum. Hrvatska sudbina će biti povezana s BiH i ostvarenjem njenih autentičnih interesa, sve dok postoji hrvatska država", rekao je Hasanbegović.

 

On je govorio i o prekodrinskoj srpskoj politici, te kratkovidnosti bošnjačke politike.

 

"Zaštita Hrvata se ne donosi kojekakvim papirnatim kamilica-deklaracija, to se postiže razboritim hrvatskim politikama kojih sada nema. Osiguranje političke i državne ravnopravnosti Hrvata u cijeloj BiH koja radi Hrvatske mora biti stabilna. Od izbornog zakonodavstva, do stvarnog položaja Hrvata. Izvor hrvatskog drugorazrednog političkog položaja je Dayton, a Izborni zakon samo derivat tog problema", rekao je Hasanbegović i dodao da se to ne može donijeti nekim kozmetičkim promjenama izbornog zakona.

 

Ono što jest ostvarivo i što je minimum, kazao je, jest korjenita reforma izbornog zakona.

 

"Kad je riječ o izboru za člana Predsjedništva Željka Komšića, ta problematika proizlazi iz Daytona. Što god o tomu mislili titoistički antinacionalistički nacionalisti, članove Predsjedništva čine jedan Srbin iz RS-a i po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije, a u Deklaraciji se ne spominje ta vrsta majorizacije. Hrvati i Bošnjaci u RS-u ne mogu birati predstavnika u RS, kao ni Srbi u Federaciji. Potrebno je promijeniti izborni zakon tako da Predsjedništvo BiH čine Hrvat, Bošnjak i Srbin. Cijela država bila bi jedna izborna jedinica. Hrvata biraju oni koji se izjasne Hrvatima, srpskog Srbi, bošnjačkog Bošnjaci", rekao je Hasanbegović o izborima za članove Predsjedništva BiH.

 

"Drugi način bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz Parlamenta", rekao je Hasanbegović.

 

(Dnevnik.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI