Video / Pooštrene kontrole na božićnim sajmovima

Uznemirujući snimci iz Strazbura: Na sve strane tijela, policija i preplašeni ljudi

Hronika 12.12.18, 09:43h

Uznemirujući snimci iz Strazbura: Na sve strane tijela, policija i preplašeni ljudi
Policija je sinoć evakuira centar grada, a osobe koje su se našle na licu mjesta u trenutku kada su pucnji ispaljeni sklonjene su u okolne lokale

 

 

U centru Strazbourga, u blizinibožićnog sajma, u utorak uvečer došlo je do pucnjave u kojoj su ubijene tri osobe, a 12 ljudi ranjeno među kojima šest teško, dok je napadač u bjekstvu, saopćile su francuske vlasti. 

 

Sektor pariškog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu za "ubistva i pokušaj ubistava u vezi sa terorističkim poduhvatom" i "zločinačko terorističko udruživanje", javljaju jutros francuski mediji. 

 

Francuska vlada je podigla nivo sigurnosti na "vanredan u slučaju napada", a oko 350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim, koji je godinama radikaliziran i dvaput je kršio zakon, rekao je rano jutros ministar unutarnjih poslova Christoph Cataner, dok lokalni mediji navode da je napadač porijeklom iz Strazbourga i da ima 29 godina, kao i da je poznat po prekršajima u Francuskoj i Njemačkoj zbog kojih je izdržavao zatvorske kazne, a 2011. je osuđen na dvije godine zatvora uključujući šest mjeseci strogog zatvora. 

 

 

Jučer ujutro su, prema navodima medija, žandarmi došli da ga uhapse u okviru istrage zbog pljačke koja je izvedena ljetos, ali on nije bio kod kuće. 

 

Policija je pretražila njegov stan i pritom pronašla eksplozivni materijal, rekao je Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP. 

 

Osumnjičeni je sinoć, nešto prije 20.00 sati, ispalio više pucnjeva na prolaznike koji subili na Božićnom sajmu, a navodno je i sam ranjen u razmijeni vatre s vojnicima. 

 

Portparol francuske vojske izjavio je da napadač izgleda nije pucao na vojnike koji su patrolirali na sajmu i oko njega, već da je pucao na civile. 

 

 

 

Očevici kažu da je pucnjava trajala 15-ak minuta. 

 

Lokalni mediji navode da je napadač, nakon pucnjave, ukrao taksi vozilo, a da vozača pritom nije povrijedio. 

 

Policija je sinoć evakuira centar grada, a osobe koje su se našle na licu mjesta u trenutku kada su pucnji ispaljeni sklonjene su u okolne lokale. 

 

Francuska vlada je pojačala sigurnost, pooštrila kontrole na granicama i na svim božićnim sajmovima u Francuskoj kako bi se izbjegla opasnost da se ovakav incident ponovi. 

 

Škole u Strazbourgu danas su otvorene, ali Božićni sajam danas neće raditi, a zastave su spuštene pola koplja, rekao je gradonačelnik. 

 

AP napominje da je Božićni sajam u Strazbourgu najveći u Francuskoj, a da se nalazi u blizini gradske katedrale. 

 

U Strazbourgu, na istoku Francuske, nalazi se sjedište Evropskog parlamenta, koji je, kao i više drugih institucija u tom gradu, zatvoren nakon pucnjave. 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI