Ubijeno troje ljudi, 11 ranjeno

Poznat identitet teroriste iz Strazbura, policija još traga za njim

Front 12.12.18, 08:01h

Poznat identitet teroriste iz Strazbura, policija još traga za njim
AFP javlja kako je protuteroristička jedinica preuzela istragu ovog napada. Iz ureda tužitelja su poručili kako je pokrenuta istraga te kako se incident vodi kao teroristički napad

 

Tri osobe su poginule, a 11 ih je ranjeno u terorističkom napadu koji se nešto prije 21 sat dogodio u centru Strasbourga, potvrdio je gradonačelnik Roland Ries. Naoružani napadač otvorio je vatru u blizini božićnog sajma te se dao u bijeg nakon što je ranjen u okršaju s policijom.

 

Francuski mediji javljaju kako je šest od 11 ranjenih osoba u kritičnom stanju.

 

AFP pak dodaje kako je napadač identificiran i kako ga je okružila policija. Reuters dodaje kako je napadač od ranije poznat policiji.

 

AFP javlja kako je protuteroristička jedinica preuzela istragu ovog napada. Iz ureda tužitelja su poručili kako je pokrenuta istraga te kako se incident vodi kao teroristički napad.

 

BFM TV javlja kako je napadač identificiran kao Cherif Chekkat i ima 29 godina. Istu informaciju potvrđuje i Le Figaro. Mediji navode i da se radi o muškarcu koji je rođen u februaru 1989. godine u Strasbourgu.

 

Napadač je, prema pisanju francuskih medija, bio na popisu terorista koje policija prati. Policiji je, osim toga, poznat i po pljačkama i razbojništvima.

 

Policija je jutros u standardnom postupku pretražila njegovu kuću, a on je pobjegao kada je došla policija.

 

U kući su pronađena eksplozivna sredstva.

 

Napadač je bio na takozvanom Fiche S popisu na kojemu je 26.000 osoba koji predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se kako je oko 10.000 njih radikalizirano, javlja Reuters.

 

Lokalne novine Dernières Nouvelles d'Alsace navode da je napadač 2011. godine bio osuđen na dvije godine zbog oružanog napada, prenosi Index.hr.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI