stari problem, nove tenzije - do kada tako?

Džaferović o novom problemu sa zastavom: Ja to nisam mogao prihvatiti, na to nikad nećemo pristati...

Front 11.12.18, 16:32h

Džaferović o novom problemu sa zastavom: Ja to nisam mogao prihvatiti, na to nikad nećemo pristati...
Dodao je da je danas stigao zahtjev da, ako to ne može, da se onda pored tih zastava u salu unese zastava Republike Srpske što je, kako je istakao Džaferović, neprihvatljivo

 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da je uklanjanje zastave BiH povreda države i da na to nikada neće pristati. 

 

Džaferović je dao izjavu novinarima nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkazao za danas zakazane konsultacije sa parlamentarnim strankama u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, a koje su bile zakazane u sali broj 30 u kojoj inače zasjeda Predsjedništvo BiH. 

 

- U toku jučerašnjeg dana iz Dodikovog kabineta prema mom kabinetu stigli su zahtjevi da se iz te sale uklone zastave BiH. Naravno, ja to nisam prihvatio i nikada neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo je povreda države BiH – istakao je Džaferović. 

 

Dodao je da je danas stigao zahtjev da, ako to ne može, da se onda pored tih zastava u salu unese zastava Republike Srpske što je, kako je istakao Džaferović, neprihvatljivo.   

 

- Ovo je državna institucija i ovdje mora biti zastava BiH. Nakon što je Dodik otkazao današnje konsultacije, onda je u pisanoj formi, bez konsultacija sa mnom, zatražio da mu stranke dostave ime mandatara ako imaju, sutra do 10 sati - dodao je Džaferović. 

 

Naglasio je da ovdje treba djelovati tako što će se poštovati zakon i djelovati hladne glave. 

 

Džaferović je kazao da je za sutra u istoj sali zakazana sjednica Predsjedništva BiH, napominjući da treba biti održana na način, u ambijentu i okolnostima kako su dosad održavane te sjednice. 

 

-  To je sala br. 30, tamo imamo grb i zastavu BiH i, što se mene tiče, tu se ništa neće i ne može promijeniti – istakao je Džaferović. 

 

Dodao je da su zakazane konsultacije članova Predsjedništva, koje se uobičajeno održavaju u kabinetu predsjedavajućeg, te da će on sutra u 12 sati otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda na sjednicu Predsjedništava u salu br. 30 u 14 sati, gdje je zakazana prva sjednica. 

 

- I to u ovom ambijentu i okolnostima o kojima sam govorio i nikakve promjene u toj sali, što se mene tiče, neće moći biti jer je bilo kakva promjena zapravo povreda zastave, a to je u konačnici povreda države BiH na šta ja nikada neću pristati – istakao je Džaferović.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI