Bez dlake na jeziku

Ljubić žestoko napao bivše visoke predstavnike u BiH: Oni su sukrivci za ovo stanje u BiH!

Front 10.12.18, 18:18h

Ljubić žestoko napao bivše visoke predstavnike u BiH: Oni su sukrivci za ovo stanje u BiH!
Ljubić smatra da Hrvatska ima pravo tražiti, kao što je to tražio i Evropski parlament, da se provede odluka Ustavnog suda BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim treba omogućiti izbor legitimnih predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda na svim nivoima, dodajući da to nije miješanje u unutrašnju poltiku BiH

 

Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske u Saboru Republike Hrvatske, za N1 je govorio o Deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koja bi se trebala naći pred saborskim zastupnicima u srijedu.

 

Kazao je da je Deklaracija usvojena 10. juna, ali da je izmijenjena pošto su se u međuvremenu desile određene promjene.

 

"Održali su se izbori u Bosni i Hercegovini. S druge strane, ukazala se potreba za određenim terminološkim doradama, da se ne bi dao nikakav povod da progovaraju Hrvatskoj na legitimnom pravu Republike Hrvatske da se očituje o položaju hrvatskog naroda u BiH", pojasnio je Ljubić.

 

Komentarisao je i prošlosedmičnu raspravu Odbora, na kojem je član Odbora Milijan Brkić kazao da ova Deklaracija nije dovoljno konkretna.

 

"U političkom smislu, u porukama Deklaracije nema nikakvih bitnih promjena. Promjene su samo terminološke naravi i ja smatram da je ova deklaracija sada koherentan i dobar dokument koji Hrvatski Sabor može usvojiti. Naš cilj je da Hrvatski sabor to usvoji maksimalnim konsenzusom vlasti i oporbe, jer bi to bila najbolja poruka hrvatskom narodu u BiH. Višekratno sam ponovio, ja bi želio da Hrvatski sabor i uopće hrvatska politika ima prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH jedan konsenzus kakav je Hrvatska imala prilikom ulaska u Evropsku uniju ili NATO", kazao je Ljubić.

 

Pojasnio je koju su glavne značajke deklaracije, kazavši da je nametnutim promjenama Ustava Federacije BiH 2002. godine, Hrvati su dovedeni na "rub političke i ustavne konstitutivnosti".

 

"Sada Hrvati evo već nekoliko izbornih ciklusa nisu bili u stanju biti predstavljeni svojim legitimnim predstavnicima u vladama entiteta i u Predsjedništvu BiH. To je dovoljan razlog da se o tome očituje Hrvatska koja je potpisnica i Washingtona i Daytona, prema tome ima i obvezu da ako se krše Dayton i Washington", kazao je.

 

Ljubić smatra da Hrvatska ima pravo tražiti, kao što je to tražio i Evropski parlament, da se provede odluka Ustavnog suda BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim treba omogućiti izbor legitimnih predstavnika svakog od tri konstitutivna naroda na svim nivoima, dodajući da to nije miješanje u unutrašnju poltiku BiH.

 

"Na taj način, Hrvatska kao članica EU, ima pravo i obvezu ukazivati zemlji aspirantu Evropskoj uniji na poštivanje vladavine prava, a eminentno poštivanje vladavine prava je poštivanje odluka vlastitih ustavnih sudova", kazao je. 

 

Ljubić je komentarisao i pismo trojice bivših visokih predstavnika, koji kažu da se Hrvatska miješa u unutrašnje odnose u BiH.

 

"Te tri osobe nemaju nikakav kredibilitet govoriti o tom pitanju. Oni su sukrivci za ovo stanje u BiH, koje ne samo da je hrvatsku poziciju u BiH dovelo na rub političkog subjektiviteta, već je dodatno destabilizirala BiH", istakao je.

 

Ljubić tvrdi da ova Deklaracija neće zaoštriti odnose između Hrvatske i BiH, nego da ide u prilog BiH, jer harmonzacija odnosa tri konstitutivna naroda stabilizira političke prilike u BiH. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI