FOTO/ Da je živa, danas bi proslavila 94. rođendan

Jovanka je bila najglamuroznija prva dama, a otišla je u bijedi - nije brinula ni o najosnovnijoj higijeni

Nedjeljni magazin 07.12.18, 21:00h

Jovanka je bila najglamuroznija prva dama, a otišla je u bijedi - nije brinula ni o najosnovnijoj higijeni
Suvremenici su tvrdili da se previše razmahala i htjela utjecati na Tita više nego što je poželjno pa ju je to u konačnici navodno koštalo i statusa i braka

 

Da je živa, slavila bi Jovanka Broz danas svoj 94. rođendan. Rođena u Pećanima, a preminula u Beogradu 2013. godine, Jovana je bila posljednji simbol bivše države i glamurozne priče koji se stvarao oko nje i pokojnog Tita. Držali su se kao kraljevski par, a uvelike je tome pridonijela sama Jovanka, oduševljena moći i glamurom koji ju je okruživao.

 

Došla je sa sela i bilo je logično da ju je zaslijepila uloga žene moćnika, žene koja je bila modni uzor, koja je lijepo ponašanje učila u Rimu i upoznala brojne svjetske zvijezde. Suvremenici su tvrdili da se previše razmahala i htjela utjecati na Tita više nego što je poželjno pa ju je to u konačnici navodno koštalo i statusa i braka.

 

Prekinula studij književnosti, a potom upoznala Tita

 

Oduzeli su joj čak i pasoš, imovinu - ostala je bez svega, a smrt dočekala u Srbiji. Rođena je u Lici, a imala je svega 17 kada se priključila partizanima. Skoro ju je tokom rata dokrajčio tifus, no uspjela se izboriti za život. Zanimala je Jovanku književnost, no zbog obveza je prekinula studij, a ubrzo je potom upoznala 32 godine starije Josipa Broza. Kada je preminula njegova ljubav - Davorinka Paunović, Jovanka se polako približila Titu.

 

Smatraju je neki pretečom Jackie Kennedy

 

Neki idu toliko daleko da je smatraju pretečom Jackie Kennedy, imala je lijepe kostime pokojne Žuži Jelinek, u Rimu učila ponašanje. Idila je neko vrijeme trajala, no sedamdesetih se u brak uvukla kriza. Previše se navodno Jovanka miješala u Titov život i odluke pa je zadnje godine njegovog života provela na udaljenosti.

 

jovanka-josip-broz-tito

 

Nakon Titove smrti, Jovanka je život nastavila u Srbiji i živjela u siromaštvu. Preminula je u samoći, zapuštena i ostavljena, bolujući od raka kože. Njeni poznanici rekli su da se pred smrt dugo vremena nije ni prala. Nevjerovatno je, kažu, da se to dogodilo ženi kraj koje su i engleska kraljica i iranska carica izgledale obično.

 

U posljednjem intervjuu koji je dala za Blic rekla je da je sama sebi radila kultnu punđu i brinula o vlastitoj odjeći. Negirala je tako da su za nju odjeću radili i kultni svjetski dizajneri, iako su njene toalete svjedočile drugačije. Jovanka je bila utjelovljenje glamura, dok nije maltene postala državni neprijatelj.

 

(100posto.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI