Emir Suljagić o aktivaciji MAP-a

Milorad Dodik neće imati kičme da se odupre pritisku zemalja članica NATO-a

Front 07.12.18, 20:35h

Milorad Dodik neće imati kičme da se odupre pritisku zemalja članica NATO-a
Ova odluka je, koliko god da je historijska, toliko je i zakašnjela. Pravi trenutak je bio 2015/2016 kada smo u VM imali stranku koja, iako se protivila članstvu u NATO-u, podržala provođenje MAP-a, smatra Suljagić

 

Biće opstrukcija, u to ne sumnjam, ali najveći od njih Milorad Dodik se nikada nije suočio sa ozbiljnim pritiskom zemalja članica NATO-a, kazao je u programu N1 Emir Suljagić, bivši zamjenik ministra odbrane.

 

Koliko je bitna odluka o aktivaciji MAP-a?

 

"Mi smo MAP dobili u Talinu, ostao je još jedan uslov. To je bilo knjiženje vojne imovine. Bilo je određenih nesuglasica unutar NATO-a, neke zemlje su insistirale na potpunom ispunjenju tog uslova, neke zemlje su smatrale da je to što smo do tada uradili vjerodostojno i dovoljno. Ta odluka je donesena u junu ove godine, nije aktivirana i formalna bila zbog izbora, ali se nakon izbora pristupilo formalnom donošenju odluke", smatra Suljagić i dodaje:

 

"Ova odluka je, koliko god da je historijska, toliko je i zakašnjela. Pravi trenutak je bio 2015/2016 kada smo u VM imali stranku koja, iako se protivila članstvu u NATO-u, podržala provođenje MAP-a".

 

Suljagić je dodao da će biti opstrukcija na ovom putu.

 

"U javnosti postoji pogrešna percepcija da je pristupanje NATO-u nadležnost Ministarstva odbrane. NATO-u ne pristupaju OS, nego države. Biće opstrukcija, u to ne sumnjam, ali najveći od njih Milorad Dodik se nikada nije suočio sa ozbiljnim pritiskom zemalja članica NATO-a. Kada se ozbiljne prijestolnice uključe u to, mislim da on neće imati kičme da se odupre tom pritisku. Ovo je potpuno nova faza, kao što rekoh, ne vjerujem da se bilo ko od tih ljudi koji se protive suočavao sa tom vrstom pritiska s kojim će se naći kada trebadne ući u NATO".

 

Još je kazao da proces aktivacije MAP-a počinje angažovanjem koordinatora za NATO.

 

"Mora se imenovati nacionalni koordinator za NATO-a, Crna Gora je angažovala Veska Garića, koji je to odradio u vanrednom roku. Potrebno je angažovanje barem još dva ministarstva. Ministarstva vanjskih poslova i ministarstva sigurnosti. Vjerujem da je vojni dio toga već obavljen, u dobroj mjeri su neke jedinice u skladu da rade sa NATO standardima. Ima mnogo toga da se uradi na modernizaciji OS, na njihovoj mobilnosti. Siguran sam da u ovom Vijeću ministara postoji ozbiljniji konsenzus oko MAP-a nego što će biti u bilo kojem narednom", izjavio je Suljagić i dodao:

 

"Ne znam u kojoj mjeri će Predsjedništvo uzimati učešća u usvajanju nacionalnog plana. Sve i da je tako, ali Dodik se često poziva na izvorni Dejton. Prema najizvornijem Dejtonu, vanjska politika je isključiva nadležnost države. Mislim da će NATO prihvatiti odluku 2.1. bez obzira šta o tome rekla i misli da može reći Skupština u Banjoj Luci".

 

Suljagić je dodao da članstvo u NATO-u nudi vječni mir u BiH.

 

"Članstvo u NATO-u nudi vječni mir u ovoj zemlji. Djeca koja idu iz ove zemlje, ne idu isključivo iz ekonomske nestabilnosti, nego i iz neizvjesnosti koja nema visi iznad vrata kao mač. Znam da članstvo BiH u NATO-u znači vječni mir, zato je ovo historijska stvar", isakao je.

 

Temelji za opstrukciju ulaska u NATO?

 

"Milorad Dodik nije klijent Beograda, nego je klijent Moskve. Građani BiH ne mogu biti talac ovakve Srbije, da je ovo neka naprednija Srbija.. Kada budu slali djecu u Rusiju, onda taj argument bude vjerodostojan. Mi nećemo biti talac Srbije, demonstrirali smo to jednom vrlo ozbiljno. Ova zemlja neće i ne može biti talac Srbije, naročito Srbije ovakakva kakva je danas. Premijerka negira genocid u Srebrenici, predsjednik svako malo zaprijeti nasiljem. To nije Srbija koju bilo ko želi za bilo kakvog partnera", kazao je Suljagić.

 

Visoki predstavnik i njegova uloga?

 

"Ne treba kriviti Inzka za takvo stanje, OHR odnosno aktivnost OHR-a su uvijek bili refleksija odnosa snaga u onome što se zove međunarodna zajednica", smatra Suljagić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI