nakon bure u javnosti oko 'spornih' karikatura

Filipu Androniku stigle prijetnje smrću: 'Ne izlazi iz kuće, nikome se ne javlja, boji se za život...'

Hronika 05.12.18, 18:57h

Filipu Androniku stigle prijetnje smrću: 'Ne izlazi iz kuće, nikome se ne javlja, boji se za život...'
Odlučio je da se nikome ne javlja na telefon, boji se za svoj život, kaže Andronikov prijatelj za “Avaz”

 

Filipu Androniku, karikaturisti i strip crtaču, stigle su prijetnje smrću, potvrdili su za “Dnevni avaz” njegovi bliski prijatelji.

 

Prijetnje su počele nakon što je Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) preksinoć izdala saopćenje u kojem se Nadzorni odbor i Uprava TVSA ograđuju od dijela emisije "Dobre vibracije", u kojoj je Andronik gostovao kod urednice i voditeljice Enise Skenderagić.

 

Rukovodstvu TVSA zasmetalo je što je tokom emisije prikazana karikatura koja, kako se tvrdi, vrijeđa prvog predsjednika nezavisne BiH, rahmetli Aliju Izetbegovića i njegovu porodicu.

 

Izvinjenje gledaocima

 

Uprava TVSA posebno zamjera dugogodišnjoj urednici Enisi Skenderagić što nije ispoštovala odluku te nije dostavila imena gostiju i tema o kojima će razgovarati.

 

Stranka demokratske akcije (SDA) nazvala je “vrijeđanjem Alije Izetbegovića i svih šehida” karikaturu na kojoj je prikazan superjunak koji iznenađen zatiče automobil bez točkova i govori: “J... ga Alija s Kovača, zar opet?” Televizija Kantona Sarajevo izvinila se gledaocima i porodici Izetbegović.


 
- Filip ne izlazi iz kuće. Odlučio je da se nikome ne javlja na telefon, boji se za svoj život. Dobio je brutalne prijetnje smrću, naročito one koji mu spočitavaju ime i prezime. On nije navikao na ovo. Sugerirao sam mu da sve prijetnje koje dobiva putem interneta, prijavi policiji - kaže za “Avaz” njegov prijatelj.

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI