FOTO/ BILA JE SAMO OBIČNA DJEVOJKA

Od skromne bankarke do kraljevske palate: Kako je lijepa, ambiciozna i obrazovana Rania al-Jasin stigla do vrha Jordana?

ŽENA iN 02.12.18, 16:23h

Od skromne bankarke do kraljevske palate: Kako je lijepa, ambiciozna i obrazovana Rania al-Jasin stigla do vrha Jordana?
Svog supruga, jordanskog kralja Abdullaha II, Rania je upoznala na jednoj večeri 1992.godine, a par se vjenčao godinu dana poslije u palači Zahran. Ona nije samo zasjenila svog supruga, nego je postala zaštitni znak Jordana

 

 

Rania al-Jasin je još jedna obična djevojka iz grada koja je uspjela postati počasni član kraljevstva. Njeni roditelji su iz Palestine, a Rania je rođena u Kuvajtu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je engleskoj školi u svojoj rodnoj zemlji, a studij je završila na američkom fakultetu u Kairu. 


Rania je diplomirala poslovnu administraciju te se početkom 90-tih zaposlila u gradskoj banici. Kako je bila ambiciozna te obrazovana, nije joj dugo trebalo da napreduje. Preselila se u Aman, glavni grad kraljevine Jordan, gdje je počela raditi u jednoj od najpoznatijih svjetskih kompjuterskih organizacija Apple.


Upravo ta pozicija joj je donijela mogućnost da upozna mnoge značajne ličnosti, a kako je svojom pojavom i karakterom bila iznad prosjeka, bilo je samo pitanje vremena kada će iskoristiti mogućnosti koje joj se nude.

 

kraljica-rania-abdulah-ii


Svog supruga, jordanskog kralja Abdullaha II, Rania je upoznala na jednoj večeri 1992.godine, a par se vjenčao godinu dana poslije u palači Zahran. Ona nije samo zasjenila svog supruga, nego je postala zaštitni znak Jordana.


Suprugu je podarila četiri nasljednika, prijestolonasljednika, princa Huseina, princeze Iman i Salmu te princa Hašima.

 

kraljica-rania-suprug-djeca


Njen muž je postao kralj, kada mu je premio otac kralj Husein, ali Ranija nije odmah postala princeza. U ovoj zemlji žena čovjeka koji je vođa ne postaje automatski i prva žena u monarhiji. Međutim, u martu 1993.godine, Abdullah II supruzi je uputio posebno pismo u kojem ju je proglasio kraljicom Jordana.

 

(Azra/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:Instagram)

 

BLIN
KOMENTARI