sud bih osudio

Prijedorskim policajcima Darku Mrđi i Zoranu Babiću 30 godina zatvora za zločine

Hronika 30.11.18, 16:54h

Prijedorskim policajcima Darku Mrđi i Zoranu Babiću 30 godina zatvora za zločine
Istom presudom, Radenko Marinović je oslobođen optužbi

 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je bivše prijedorske policajce Darka Mrđu i Zorana Babića na po 15 godina zatvora zbog ubistava i drugih nečovječnih djela nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora u julu i avgustu 1992. godine. 

 

Istom presudom, Radenko Marinović je oslobođen optužbi. 

 

Babić i Mrđa, bivši pripadnici Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, osuđeni su za zločin protiv čovječnosti zbog učešća u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS). 

 

Optuženi se nisu pojavili na izricanju presude. 

 

Mrđa je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvojicom istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće. 

 

Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. avgusta 1992. prilikom transporta zatočenika iz logora Omarska na Manjaču, Mrđa fizički zlostavljao četiri lica, udarajući ih drvenim kolcem i šakama. 

 

Prema presudi, po dolasku pred Manjaču, Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika. 

 

Mrđa je proglašen krivim i da je narednog dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio. Kako se navodi u presudi, pripadnici Interventnog voda potom su tukli Ališića, a Babić ga je zaklao nožem. 

 

Babić je osuđen i za ubistvo Nezira Kraka i Saida Babića, takođe nožem. 

 

U nedostatku dokaza i zbog neuvjerljivih iskaza svjedoka, Radinović je oslobođen optužbi za ubistvo i udaranje Nihada Bašića, a Mrđa i Babić oslobođeni su da su fizički zlostavljali ovog zatočenika. Oslobođeni su optužbe i za zlostavljanje još jednog zatočenika. 

 

Vijeće je ocijenilo da je 15-godišnja kazna srazmjerna počinjenim djelima. 

 

“Vijeće nije našlo nijednu olakšavajuću okolnost, a od otežavajućih cijenjena je ranija osuđivanost, bezobzirnost i brojnost radnji, kao i da su se optuženi služili pozicijom superiornosti”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović. 

 

Ovo je treća presuda Zoranu Babiću, koji se već nalazi na izdržavanju kazne, a Marinović i Mrđa se brane sa slobode. 

 

Babića je Sud BiH ranije osudio na 22 godine zatvora za ubistva na Korićanskim stijenama, na Vlašiću, a 21 godinu dobio je za ubistva u prijedorskom selu Čarakovo. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna od 35 godina. 

 

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima na Korićanskim stijenama. U oktobru 2013. pušten je na prijevremenu slobodu. 

 

Na danas izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe, javio je BIRN BiH. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI