Video/ Ko je prekršio poslovnik?

Ćudić, Čengić i Kaplan: Karajbić će ostati predsjedavajući dok...

Front 30.11.18, 09:00h

Ćudić, Čengić i Kaplan: Karajbić će ostati predsjedavajući dok...
Ćudić smatra da je politički nemudro tražiti umiješanost Ustavnog suda po pitanju izbora Karajbića, već da se energija treba uložiti u traženje većine

 

Vruća tema ovih dana je formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bila je to tema i ovosedmičnog izdanja Kopče sa Nikolinom Veljović koja je u studiju TV1 ugostila predstavnicu i predstavnike tri bosanskohercegovačke političke partije, Sabinu Ćudić iz Naše stranke, Irfana Čengića iz SDP-a i Salmira Kaplana iz SDA.

 

Kopču je otvorio Salmir Kaplan koji je iznio svoje viđenje izbora Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

„Gospodin Karajbić je predsjedavajući Predstavničkog doma dok Sud to ne poništi. Mi smatramo da ima elemenata koji bi bili validni za Ustavni sud Federacije da se to imenovanje poništi“, rekao je Kaplan naglasivši da SDA smatra da je prekršen poslovnik po članu 5, ali i da nije došlo do konstituiranja jer nisu izabrani dopredsjedavajući iz reda drugih naroda, prenosi Oslobođenje.

 

I Sabina Ćudić se slaže da se stvari nisu odigrale po procedurama. Kaže da je u protekle četiri godine u Skupštini Kantona Sarajevo svjedočila različitim burnim stvarima, pa čak i fizičkim napadima, ali da nikad nije prisustvovala scenama sa konstituirajuće sjednice.

 

„Bilo ko kada traži poslovničku intervenciju, tu se svaka diskusija prekida i apsolutno se mora dati riječ. Gospodin [Damir] Mašić nije dobio riječ. Kada neko traži pauzu ispred svog kluba, pauza se mora dati. I jedno i drugo, bez ikakvog objašnjenja je uskraćeno.“

 

Ćudić smatra da je politički nemudro tražiti umiješanost Ustavnog suda po pitanju izbora Karajbića, već da se energija treba uložiti u traženje većine.

 

Kaplan negira da je pravo na poslovničku intervenciju Mašiću uskraćeno bez razloga, već smatra da Damir Mašić nije pravovremeno, kako je zakonski regulisano, ukazao do kakvog je kršenja i kojeg člana došlo.

 

Karajbićev prethodnik, Edim Mušić iz SDA, po riječima Irfana Čengića iz SDP-a, i sam je prekršio zakonik, jer nije smio odgađati raspravu, a sjednicu nije otkazao.

 

“Edim Mušić je slagao parlamentarce i javnost da niko nije formirao klub – tri kluba su bila formirana na protokolu Parlamenta”, kazao je Čengić.

 

On je obećao izbor dopredsjedavajućih čim se za te pozicije daju prijedlozi.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI