objasnio na twitteru

Trump otkazao sastanak s Putinom na marginama samita G20 zbog tenzija između Rusije i Ukrajine

Front 29.11.18, 19:54h

Trump otkazao sastanak s Putinom na marginama samita G20 zbog tenzija između Rusije i Ukrajine
- Na osnovu činjenice da brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da bi bilo najbolje za sve zainteresovane strane da otkažem svoj ranije zakazani sastanak u Argentini s predsjednikom Vladimirom Putinom - naveo je Trump

 

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je da je otkazao sastanak koji je u Argentini trebao održati s ruskim liderom Vladimirom Putinom


Trump je na Twitteru napisao da je zbog tenzija između Rusije i Ukrajine odlučio otkazati planirani susret s Putinom u petak na marginama samita G20 u Argentini, prenosi agencija Anadolija.  


- Na osnovu činjenice da brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da bi bilo najbolje za sve zainteresovane strane da otkažem svoj ranije zakazani sastanak u Argentini s predsjednikom Vladimirom Putinom - naveo je Trump. 


Ipak, Trump je izrazio nadu da će nekada u budućnosti održati sastanak s ruskim predsjednikom. 


Do sukoba između Rusije i Ukrajine je došlo u nedjelju, kada su brodovi ruske Obalske straže otvorili vatru prema tri broda Ukrajinske ratne mornarice, koji su pokušali proći iz Crnog mora u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, između ruskog kopna i obale Krima. Potom su zaplijenili brodove zajedno s posadama. Krim je Rusija aneksirala od Ukrajine 2014. godine. 


Ukrajina insistira na tome da su se njeni brodovi ponašali u skladu s međunarodnim pomorskim pravom, dok Rusija kaže da nisu dobili dozvolu za prolaz.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI