okončan sastanak

SDP, SBB, DF i Naša stranka spremni razgovarati sa SDA i HDZ-om: Nikšić - Sve su opcije otvorene

Front 29.11.18, 14:42h

SDP, SBB, DF i Naša stranka spremni razgovarati sa SDA i HDZ-om: Nikšić - Sve su opcije otvorene
U "BH bloku" koji ima ima 32 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zasada su SDPBiH, DF i Naša stranka

 

Izborni rezultati na višim nivoima ne otvaraju mogućnost da se iz pregovora o formiranju vlasti isključe nacionalne stranke tako da ćemo na federalnom nivou nastupiti kao blok sa 32 zastupnika i državnom sa deset zastupnika, izjavio je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas nakon sastanka sa predsjednicima Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, Demokratske fronte Željkom Komšićem i Naše stranke Predragom Kojovićem

 

U "BH bloku" koji ima ima 32 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zasada su SDPBiH, DF i Naša stranka. 

 

Nikšić je također kazao da je na sastanku potvrđeno da su sve stranke spremne razgovarati i sa SDA i HDZ-om BiH. 

 

- Potpuno su sve opcije otvorene. Nije prevashodno da moramo biti dio vlasti. S ovim blokom cilj nam je pokazati da je moguća drugačija Bosna i Hercegovina. Prije konstituisanja vlada prije svega želimo da se donesu zakoni, među kojima je Izborni zakon BiH, koji treba podrazumijevati rješavanje presude Sejdić-Finci, kao i sankcionisanje Centralne izborne komisije BiH – kazao je Nikšić. 

 

Nada se da će CIK BiH uskoro donijeti ustavnu odluku o načinu formiranju Doma naroda Parlamenta FBiH. 

 

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić cijeni dobrim kada bi CIK našao i modalitet da se popuni Klub Srba u Domu naroda, a potrebne su, kaže, i priče o primjeni zakonodavstva i Ustava. To je, po njegovim riječima, neophodno kako bi BiH krenula naprijed. 

 

- Suština politike su promjene. Ne vidim logiku da vlast mora biti ista od višeg ka nižim nivoima. Matematika je takva da se vlast može praviti bez svakoga. Najvažnije da se procijeni efekat poteza koje vučete. U tom kontekstu spremni smo razgovarati sa HDZ-om BiH – potvrdio je Komšić.    

 

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić podsjetio je da izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na konstituirajućoj sjednici pokazao da ovaj blok može funkcionirati. 

 

- Mislim da je ovo bio jedan veoma uspješan sastanak - kazao je Radončić. 

 

Govoreći o slučaju šta bi se desilo sa SBB-om kada bi se SDA našla u koaliciji na bilo kom nivou navodi da SBB treba biti lider opozicije. 

 

- Mi zaista nemamo ništa protiv tog rješenja. Također, politički gledano jasno je da se HDZ u koalicijama ne može izbjeći. To je naša politička realnost, to je tako i mi to ne možemo promijeniti. Čak i da želimo. Znate da ima previše mehanizama u Domu naroda da bismo se opet posvetili međunacionalnim sukobima, a ne ekonomiji, razvoju i zapošljavanju i drugim obavezama koje nas očekuju – istakao je Radončić. 

 

Razgovor, poput ovog današnjeg, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je poželjnim na političkoj sceni kako bi se razmatralo o tome kakva BiH treba biti. 

 

- Razlog zbog čega do sada CIK nije donio odluku o načinu formiranja Doma naroda možda leži u tome što su unutar CIK-a prisutne podjele i što nema jedinstvenog stava – dodao je Kojović.

 

(Foto/ Arhiv/FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI