Prosta formula

Ovaj trik će vam uštedjeti novac na gorivu, a pri tome će vaš automobil ići brže nego do sada!

Auto & Dom 28.11.18, 20:12h

Ovaj trik će vam uštedjeti novac na gorivu, a pri tome će vaš automobil ići brže nego do sada!
Nameće se pitanje koliko možete da uštedite i vrijedi li uopšte da se oko ovoga mučite. Kako biste to dokučili potrebno je da riješite prostu formulu

 

 

U vrijeme kada su cijene goriva vrtoglavo visoke i vozači se stalno žale vrijedi imati neki trik u rukavu kako biste uštedjeli novac.

 

Postoji mnogo prijedloga kako da uštedite, a jedan od njih je da sipate manju količinu goriva u vaš rezervoar i to iz više razloga. Vaš auto će biti lakši i to će zbuniti motor koji onda treba da radi manje i manje da troši.

 

Nameće se pitanje koliko možete da uštedite i vrijedi li uopšte da se oko ovoga mučite. Kako biste to dokučili potrebno je da riješite prostu formulu. Recimo da vaš auto troši 6 litara na 100 kilometara. Što je auto teži, to će mu trebati više goriva kako bi ga pokrenuli. U prosjeku, potrošnja raste za 1 do 2 odsto na svakih 43,5 kilograma težine u autu.

 

Recimo da u rezervoaru imate 60 litara i da trošite 8 litara na 100 km. Kako gorivo ima gustinu od 720 grama po litru, onda je zapremina rezervoara 43,2 kilograma. Tada je formula za izračunavanje vaše potrošnje sljedeća: 8 x (1+0,02x43,2/43,5) što je oko 8,16 litara na 100 kilometara. Kada ispraznite skoro pola rezervoara, trošićete 8,08 litara na 100 kilometara. Zbog toga nije loša ideja da sipate pola rezervoara i onda kada potrošite sipate opet pola.

 

Pitanje je koliko smo tako uštedjeli? Računanje u novcu je zapravo loša ideja, ali možemo da kažemo da ukoliko punimo rezervoar uvijek do pola bilježićemo 3,5 kilometara više svaki put. Jedina mana ovom planu je ta što ćete morati češće da idete do pumpe i sipate gorivo.

 

Situacija je malo drugačija kod automobila koji idu na dizel jer njihov rezervoar teži malo više nego kod benzinaca. To što su im i rezervoari veći daje im prednost kod ove metode jer možete da dobijete više od 5 minuta vožnje dodatno.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI