TRADICIONALNI PRIJEMI I DODJELA ODLIKOVANJA

Uz neslaganje Bošnjaka usvojen program proslave 9. januara, Dana Republike Srpske

Front 27.11.18, 14:56h

Uz neslaganje Bošnjaka usvojen program proslave 9. januara, Dana Republike Srpske
Na današnjoj sjednici Odbora odlučeno je da će „centralni događaji povodom proslave 'Dana RS-a' i ove godine biti svečani defile na Trgu Кrajine, akademija u sportskoj dvorani „Borik“, kao i prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a"

 

 

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović predsjedavala je danas Prvom sjednicom Odbora za proslavu "Dana RS", na kojoj je, kako je saopćeno, konstituisan Odbor za proslavu 9. januara te usvojen program i finansijski plan proslave.

 

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS, koji su 5. januara ove godine predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o "Danu RS-a“, upozoravali su da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te stav Venecijanske komisije.

 

Međutim, na današnjoj sjednici Odbora odlučeno je da će „centralni događaji povodom proslave 'Dana RS-a' i ove godine biti svečani defile na Trgu Кrajine, akademija u sportskoj dvorani „Borik“, kao i  prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a".

 

Programom proslave 9. januara predviđeni su, između ostalog, tradicionalni prijemi kod predsjednice RS, dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i sjednica Senata RS-a.

 

Programom je predviđeno obilježavanje i u Brčko Distriktu, saopćeno je iz kabineta entitetske predsjednice.

 

Bošnjački predstavnici u vlasti entiteta RS su u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine pokrenuli proceduru osporavanja Zakona o „Danu RS-a“, koji je u oktobru 2016. godine usvojila Narodna skupština, iako je taj sud poništio referendum o tom datumu, a nakon što je ipak održan, i njegove rezultate.

 

Razmatrali su i inicijativu određenog broja bošnjačkog udruženja da se 9. januar obilježava kao dan žrtava zločina, ukoliko se u RS nastavi s obilježavanjem ovog datuma.

 

Za srpske političare iz RS-a obilježavanje 9. januara nije sporno.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI