Podržat će ga i Narod i pravda, Nezavisni blok, A-SDA i PDA

Ovaj SDP-ovac je mogući novi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Front 26.11.18, 21:15h

Ovaj SDP-ovac je mogući novi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
U Predstavnički dom PFBiH ušlo je dvanaest stranaka SDA, SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, HDZ BiH, Pokret demokratske akcije, Nezavisni blok, A-SDA, Hrvatsko zajedništvo - HDZ 1990

 

Predstavnici političkih stranaka, koje su osvojile zastupničke mandate u Parlamentu Federacije BiH, na konsultativnom sastanku sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u dosadašnjem sazivu Edinom Mušićem, održanom prošle sedmice, dogovorili su održavanje konstituirajuće sjednice tog doma.  

 

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PFBiH bit će održana u utorak 27. novembra.  

 

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma; mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja i administrativne komisije.

 

Pored imenovanja ove tri komisije, dnevnim redom predviđeno je verificiranje mandata novoizabranim zastupnicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva Predstavničkog doma PFBiH, odnosno predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

 

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić kazao je za novinsku agenciju Patria kako će četiri stranke centra (Nezavisni blok, Narod i pravda, PDA i A-SDA) podržati sutra izbor novog rukovodstva.

 

“Blok širokog političkog centra, koji čine četiri stranke (NB, NiP, A-SDA i PDA) podržat će sutra izbor novog rukovodstva Parlamenta FBiH - kaže Šepić.

 

On je dodao kako će 12 zastupnika iz ove četiri stranke podržati predsjednika Parlamenta iz redova SDP-a.

 

"Ovih 12 zastupnika znači da postoji većina od 52, i može se sutra izabrati predsjednik Parlamenta FBiH. Podržat ćemo privremenog predsjednika kojeg predloži stranka za najvećim brojem glasova, a to je SDP", kaže Šepić.

 

Podsjećamo, prije nekoliko dana predsjednici SDP-a, DF-a i Naše stranke, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović dogovorili su zajednički nastup na svim nivoima, pa će klubovi ove tri stranke pokušati dogovoriti imena rukovodstva Predstavničkog doma.

 

Potencijalni kandidat za Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je Elvir Karajbić iz SDP-a.

 

elvir-karajbic

 

“Još se ništa ne zna, s obzirom da se mora voditi računa i o nacionalnoj zastupljenosti. Što se tiče mene poštovat ću svaku odluku organa stranke. Građanski blok stranaka je donio odluku da ćemo ići zajedno bez obzira da li bili pozicija ili opozicija, tako će biti. Ako budem predložen za predsjedavajućeg i ako bude dovoljno ruku za moje imenovanje, prihvatit ću poziciju - potvrdio je za Patriju Elvir Karajbić.

 

U Predstavnički dom PFBiH ušlo je dvanaest stranaka SDA, SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda, HDZ BiH, Pokret demokratske akcije, Nezavisni blok, A-SDA, Hrvatsko zajedništvo - HDZ 1990.

 

Predstavnički dom broji 98 zastupnika, a najveći broj glasova na oktobarskim izborima osvojila je SDA - 27 mandata. SDP i HDZ su osvojili po 16, DF 10, SBB osam, Naša stranka šest, Nezavisni blok i PDA po četiri, Narod i pravda, A-SDA i HDZ 1990 po dva mandata i Laburistička stranka jedan mandat.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI