VIDEO/ Nakon pijavice zasjalo sunce

Stravično nevrijeme poharalo Dubrovnik i Cavtat: 'Vrtlog je rušio ljude i dizao aute dva metra u zrak!'

Hronika 26.11.18, 17:55h

Stravično nevrijeme poharalo Dubrovnik i Cavtat: 'Vrtlog je rušio ljude i dizao aute dva metra u zrak!'
Nasreću, niko nije ozlijeđen nastala je samo šteta koju će naknadno utvrditi

 

- Krenuo sam prema zgradi, kada je kiša prestala. Tada sam vidio pijavicu. Vrtlog je bacao aute i ljude u zrak i rušio sve pred sobom - rekao je za 24sata.hr čitatelj koji se u ponedjeljak oko 15 sati zatekao u dubrovačkoj zračnoj luci.

 

- Pijavica je stabla čupala iz tla. Čak je bacila i čovjeka na pod, ali srećom nije ozlijeđen. Moj parkirani auto se okrenuo skroz na drugu stranu. Druga dva auta je digla u zrak barem dva metra i zabili su se jedan u drugi - prepričao je za portal 24sata.hr Renato. Sve je, kaže, trajalo samo nekoliko sekundi, ali i to je bilo dovoljno da napravi štetu.

 

Nasreću, niko nije ozlijeđen nastala je samo šteta koju će naknadno utvrditi. Koordinator prometa Zračne luke Dubrovnik potvrdio je da je pijavica prošla aerodromom te da je nastala šteta. No letovi nisu bili otkazani te su zrakoplovi letjeli po rasporedu. Iz policije u zračnoj luci rekli su  da nisu dobili nikakvu dojavu.

 

Čitateljica Andreja vidjela je pijavicu kako hara Cavtatom.

 

- Bio je neki pljusak koji je trajao desetak minuta, nakon toga se smirilo i ugledala sam kako pijavica diže površinu mora. Srećom, koliko sam vidjela, u moru nije bilo brodova, pa se nadam da nije bilo neke veće štete. Nakon što je to potrajalo nekoliko trenutaka, sve se smirilo i počelo je sijati sunce kao da se ništa prije toga nije dogodilo - objašnjava Andreja.

 

Podsjetimo, Italiju je snažni olujni vjetar pogodio u nedjelju popodne.

 

Inače, Morska pijavica je manja vrtložna oluja koja se javlja iznad mora ili voda. Iako su površinski malene, pijavice mogu razviti vrlo razorni orkanski vjetar. On nastaje zbog znatnih razlika u pritisku zraka na relativno malom prostoru. Za nastanak pijavice potreban je velika nestabilnost atmosfere, pojava olujnih oblaka kumulonimbusa i visoka relativna vlažnost zraka. Nasreću, vrlo brzo potroše energiju i nestanu brzo.

 

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLI8N MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI