tužilaštvo da izvrši istragu

SDP BiH podnosi krivičnu prijavu zbog slučaja Gorana Opsenice

Front 26.11.18, 11:32h

SDP BiH podnosi krivičnu prijavu zbog slučaja Gorana Opsenice
S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega tražimo od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru

 

U ime Socijaldemokratske partije BiH, generalni sekretar Irfan Čengić, podnijet će krivičnu prijavu službeniku Grada Mostara koji je ovjerio izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice, u kojoj stoji da je on Srbin, iako se izjašnjavao kao Hrvat.

 

Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. Mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin, iako trenutno u Vladi HNK obnaša poziciju ministra kao Hrvat.

 

S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega tražimo od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru.

 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH, čija sjednica je zakazana za utorak, neće biti konstituisan u skladu sa Ustavom FBiH, zbog čega će SDP BiH pokrenuti i apelaciju Ustavnom sudu koji treba da ocijeni ustavnost Predstavničkog doma PFBiH, u kojem nema četiri pripadnika srpskog naroda - navodi se u saopćenju ove stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI