velika vojna napetost između dvije zemlje

Rusija priznala da je pucala na ukrajinske brodove, Kijev optužuje za 'ludi čin': Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a!

Front 26.11.18, 08:53h

Rusija priznala da je pucala na ukrajinske brodove, Kijev optužuje za 'ludi čin': Hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a!
Kijev je zapljenu brodova nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine", tvrdeći da je napad bio "unaprijed smišljen"

 

Rusija je potvrdila da je zaplijenila tri ukrajinska broda te da je koristila oružje kako bi ih zaustavila u pokušaju da prođu kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

 

Ruska služba za unutarnju sigurnost (FSB) potvrdila je da su ruski pogranični brodovi otvorili vatru kako bi natjerali ukrajinske brodove da se zaustave. FSB je također potvrdio da su ranjena tri ukrajinska vojnika, kojima je odmah pružena pomoć i nisu životno ugroženi. Ukrajina je u međuvremenu objavila da je ranjeno šest pomoraca, prenosi Index.hr.

 

Vijeće sigurnosti UN-a održat će danas hitan sastanak zbog vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, a kojeg su zatražile Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

 

Kijev je zapljenu brodova nazvao "ludim činom Rusije protiv Ukrajine", tvrdeći da je napad bio "unaprijed smišljen". Moskva je potvrdila "upotrebu oružja" rekavši da su ukrajinski brodovi "uhvaćeni u ileganoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama".

 

Podsjetimo, Rusija je u nedjelju zabranila ulazak trima brodovima ukrajinske mornarice u Azovsko more preko Kerčkih vrata postavljanjem velikoga teretnog broda ispod mosta pod ruskom kontrolom, dok se dužnosnici obiju zemalja međusobno optužuju za provokativno ponašanje.

 

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

 

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

 

Ukrajinska mornarica saopćila je da su dva manja naoružana patrolna broda i jedan tegljač zarobljeni od strane ruskih specijalaca nakon potjere.

 

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je da je predsjednik Petro Porošenko sazvao sastanak svog vojnog kabineta kako bi raspravili o novonastaloj situaciji.

 

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.

 

"Očekujemo da Rusija ponovno uspostavi slobodu prolaza kroz Kerčka vrata i pozivamo sve strane da djeluju s maksimumom suzdržanosti kako bi se došlo do hitnog smirivanja napetosti", kaže se u priopćenju EU-a.

 

NATO je putem glasnogovornika također pozvao na "suzdržanost i smirivanje napetosti".

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI