Svečanost povodom 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Govor Vučića sve iznenadio: Moramo se osloboditi zabluda da možemo da objedinimo sve teritorije na kojima žive Srbi!

Front 25.11.18, 18:41h

Govor Vučića sve iznenadio: Moramo se osloboditi zabluda da možemo da objedinimo sve teritorije na kojima žive Srbi!
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Novom Sadu, na svečanosti povodom 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da ovu zemlju niko nikada nije uspio da pokori i da to neće uspjeti ni oni koji to danas pokušavaju, ali da se Srbi moraju osloboditi zabluda...

 

 

Svečanost povodom 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji održana je danas u Novom Sadu. Svečanost je započela otvaranjem "Muzeja prisajedinjenja", nakon čega je otkriven spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, a potom, u prisustvu brojnih zvanica održana i Svečana akademija u Srpskom narodnom pozoruištu u Novom Sadu.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Novom Sadu, na svečanosti povodom 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da ovu zemlju niko nikada nije uspio da pokori i da to neće uspjeti ni oni koji to danas pokušavaju, piše Blic.rs.

 

- Osjetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana, da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu u našoj lijepoj Srbiji, a ja, uz poštovanje velikom i starom našem kralju, samo jednu rečenicu da kažem - Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspio da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju - rekao je Vučić u obraćanju.


Vučić je, u prisustvu brojnih zvanica, prisustvovao i otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću na Trgu republike u Novom Sadu. Spomenik kralju Petru I postavljen je na Trgu republike i otkriven uz pjesmu "Vostani Serbie".


Otkrivanju spomenika prisustvovali su i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović. Na svečanosti je i veliki broj Novosađana i građana drugih mjesta.

 

dodik-novisad


Nakon otkrivanja spomenika, u Srpskom narodnom pozorištu održana je svečna akademija, na kojoj se predsjednik Srbije još jednom obratio.


- Moramo da se oslobodimo zabluda da možemo da objedinimo sve teritorije na kojima živi naš narod, ali moramo istovremeno da sačuvamo jedinstvo Srba - poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


- Prisajedinjenje je ostvaren istorijski san, sanjan neprekidno, o srpskom jedinstvu, baš kako je ispjevano u himni Svetom Savi. Taj san ostvarivan je kroz neprekidnu borbu i stradanje Telekije, patrijarha Rajačića, vojvode Šupljikca, mitrpolita Stratimirovića, Svetozara Miletića do Jaše Tomića... Svih snevača tog velikog sna, kojima je Zmaj posvetio najznačajniju pjesmu "Svetle grobove" - rekao je Vučić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI