NAKON OBNOVLJENOG SUĐENJA

Naredne sedmice presuda Naseru Oriću, bivšem komandantu ABiH u Srebrenici

Hronika 25.11.18, 16:25h

Naredne sedmice presuda Naseru Oriću,  bivšem komandantu ABiH u Srebrenici
Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ove zločine 

Sud Bosne i Hercegovine naredne sedmice će izreći tri prvostepene i jednu drugostepenu presudu zbog ratnih zločina počinjenih na području Foče, Sarajeva, Prijedora i Srebrenice. 


U utorak, 27. novembra zakazano je izricanje presude Milanu Todoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) koji je optužen za silovanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti u Foči i njenog držanja u seksualnom ropstvu. 


Za petak, 30. novembra Državni sud će izreći presudu Jasminu Eroviću, kojeg optužnica tereti da je, kao pripadnik štaba Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i Specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), od maja do kraja jula 1992. godine na spratu stambene zgrade na Alipašinom Polju nekoliko puta vršio silovanje nad svjedokinjom “A”. 


Istog dana bit će donesena prvostepena presuda prijedorskim policajcima Darku Mrđi, Zoranu Babiću i Radenku Marinoviću za ubistva, prisilne nestanke i premlaćivanja bošnjačkog stanovništva 1992. godine. 


Drugostepeno vijeće Suda BiH će tog dana objaviti presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu ABiH u Srebrenici, i Sabahudinu Muhiću, pripadniku ovih snaga, koji su optuženi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. 


Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ove zločine. 


Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Brčkom, Goraždu, Prozoru, Stocu, Orašju, Bosanskoj Krupi, Vozući, Donjem Vakufu, Rogatici, Ilijašu, Zaklopači, Višegradu te Kotor-Varoši, javlja BIRN BiH.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI