u toku kriminalistička obrada

Na sarajevskom aerodromu uhapšen muškarac zbog sumnje za terorizam: Od 2013. pripadnik 'Nusra fronta' i 'Islamske države'...

Hronika 23.11.18, 12:52h

Na sarajevskom aerodromu uhapšen muškarac zbog sumnje za terorizam: Od 2013. pripadnik 'Nusra fronta' i 'Islamske države'...
Kako je saopćeno iz SIPA-e, ta osoba se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe i pripremanje krivičnog djela u vezi s terorizmom

 

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u četvrtak navečer na Međunarodnom graničnom prijelazu Aerodrom Sarajevo jednu osobu osumnjičenu za terorizam. 

 

Kako je saopćeno iz SIPA-e, ta osoba se sumnjiči za organiziranje terorističke grupe i pripremanje krivičnog djela u vezi s terorizmom. 

 

- Lice lišeno slobode se sumnjiči da je od 1. jula 2013. godine boravilo na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji - navodi se u saopćenju SIPA-e. 

 

Uhapšeni je priveden u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH, prenosi BIRN BiH.   

 

Prema podacima SIPA-e na sirijsko ratište iz BiH u posljednjih nekoliko godina otišlo je 15 državljana BiH. Riječ je o osobama koje su proteklih nekoliko godina među posljednjima iz BiH otišle na strano ratište, a koje SIPA prati u okviru akcije “Damask”. 

 

Sud BiH do sada je pravosnažno osudio 23 osobe zbog vrbovanja, boravka i pokušaja odlaska na sirijsko ratište, a izrečeno je nešto više od 40 godina zatvora. 

 

U Sudu BiH je trenutno u toku postupak protiv Amira Haskića zbog planiranja odlaska na sirijsko ratište. Prvostepenom presudom je proglašen krivim, ali je oslobođen izdržavanja kazne jer je odustao od te namjere.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI