VIDEO/ Almir Čehajić progovorio o gubitku kćerke i borbi za druge živote

Kažu, Batko se kocka, drogira, zadužuje... A niko ne kaže zašto! Naravno da nisam ispravan, ali to je ljudski!

Hronika 22.11.18, 09:25h

Kažu, Batko se kocka, drogira, zadužuje... A niko ne kaže zašto! Naravno da nisam ispravan, ali to je ljudski!
Ne dam da umre neko ko je siromašan, poručuje Čehajić

 

Stomatolog, glumac, TV i radio voditelj, humanista. O dobrim ljudima u vremenu straha. O zemlji kakvu je on vidi - kakva bi volio da je. Nekada je bio zaštitno lice Stranke kokuza koji je želio stati iza svih nesvrstanih u Bosni i Hercegovini, zemlji tri konstitutivna naroda. On vjeruje u sve ljude. Pravo lice Almira Čehajića u Večernjem studiju.

 

Batko je pravo iz francuskog Grenobla došao u studio N1...

 

"Nijedan zastoj od Grenobla do Sarajeva i onda zaobilaznica oko Zenice, sat vremena oko Zenice", kaže ovaj humanista na početku gostovanja u "Večernjem studiju".

 

I nastavlja.

 

"Ne putujem avionom zbog jedne situacije iz rata. Top lista nadrealista se vraćala iz Zagreba u Sarajevo, letjeli smo u transportnom avionu C-130. Bila je jedna glumica, nije važno kako se zove. Ima li smo pancire i avion je počeo padati. Mi smo bili sigurni da smo pogođeni i ja sam samo zgrabio glumicu i stavio je u krilo i kazao sam neka poginem u naručju glumice. Već sam se oprostio, a oni su nam rekli da je to bila procedura u ratnim uslovima. A mi smo se u tim trenucima sjećali svojih najbližih", otkriva Almir Čehajić.

 

Ekskluzivno za N1 otkriva kako je u Grenoblu grupa ljekara riješila problem biopsije prilikom transplantacije...

 

"Donosim iz Grenobla neke senzacionale medicinske vijesti. Za one koji su transplantirani, biopsija je bila veoma zeznuta, i ekipa ljekara je riješila taj problem običnim uzimanjem urina. U toj klinici su nabavili jedan aparat da će se karcinom mozga rješavati bez kirurškog zahvata. To je meni priča broj jedan", ističe popularni Batko.

 

Dodao je kako je Otvorena mreža stupila u kontakt sa grupom vrhunskih ljekara iz Kaira koji su spremni da dođu u Bosnu i Hercegovinu kako bi vršili transplatacije.

 

"Oni su vršili transplataciju i predsjedniku jedne zemlje. Izveli su do sad 3.000 transplatacija i oni svi dolaze ovdje. Otvorena mreža je bila u Kairu i dolaze ovdje da potpišu ugovor sa našom zemljom. U Banjaluci ili Sarajevu ova ekipa iz Kaira može da izvrši transplataciju 50 osoba", kaže Čehajić.

 

Otkriva i kako se kroz svoj humanitarni rad često sreće sa nepravilnostima.

 

"Jednu smo mladu majku, koja mi je rekla - spasi me zbog moje dvoje djece, smjestili smo je u helikopter i tada odjednom dolazi druga djevojka koja dolazi paralelno u sobu i odmah za nju idu pare i sve ostalo. Ne dam da umre neko ko je siromašan", poručuje Čehajić.

 

Posebno ga pogađaju optužbe koje stižu na račun Otvorene mreže.

 

"Mi nismo mađioničari. Mi kada sletimo nas ne čeka tamo neki bubrege ili jetra. Jedna djevojka mi je rekla veliku istinu. Bila je u 30-40 naših slučajeva, bila je avionu kada joj je umro pacijent i rekla mi je: 'Zar svi moraju preživjeti, a mi da umremo'", kaže gost "Večernjeg studija".

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)