nakon neobičnih dešavanja u ovoj instituciji

Narod i pravda: Građani KS gledali su najvjerovatnije najveću farsu u režiji SDA u klupama Skupštine KS...

Front 20.11.18, 12:31h

Narod i pravda: Građani KS gledali su najvjerovatnije najveću farsu u režiji SDA u klupama Skupštine KS...
Vlada Kantona Sarajevo u aktuelnom sazivu vođena SDA kadrovima dostavila je Skupštini Kantona Sarajevo nacrt budžeta pozivajući se na Zakon o budžetima u Federaciji kako bi isti u skladu sa propisanim rokovima bio usvojen

 

Građani Kantona Sarajevo imali su priliku u Skupštini Kantona gledati najvjerovatnije najveću farsu koja se u tim klupama desila navode iz političkog subjekta Narod i pravda. 


Vlada Kantona Sarajevo u aktuelnom sazivu vođena SDA kadrovima dostavila je Skupštini Kantona Sarajevo nacrt budžeta pozivajući se na Zakon o budžetima u Federaciji kako bi isti u skladu sa propisanim rokovima bio usvojen.


Na konstituirajućoj  sjednici Skupštine Kantona Sarajevo  aktuelni saziv jednoglasno je podržao prijedlog da se na hitnoj sjednici ovaj dokument usvoji.


Šest političkih stranaka koje pregovaraju u formiranju nove skupštinske većine su tim činom ukazale da stavljaju interese građana ispred političkih i da je budžet važniji od bilo kakvih pozicija.


Danas su na sjednici tu istu proceduru o kojoj su se pozitivno izjasnili pokušali osporiti zastupnici SDA.


Kada im to nije pošlo za rukom aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj, budžet je povukao sa dnevnog reda.


Izražavamo svoje čuđenje što je aktuelni ministar MUP-a Aljoša Čampara na neprimjeren i bahat način pokušao usmjerit tok ove sjednice u potpuno drugom pravcu.


Konstatujemo da će neusvajanje današnjeg nacrta izazvati niz problema u funkcioniranju Kantona Sarajevo.


Veliki problem imat će Univerzitet u Sarajevu koji u januaru vjerovatno ostaje bez bilo kakvih primanja, nova osnovica  po kolektivnim ugovorima koju je potpisala odlazeća Vlada neće se moći isplaćivati kao što su obrazovanje, policija, zdravstvo, te  zaustavljanje  mnogih  projekata koji su u interesu građana.


Narod i Pravda poručuje da su stvarni razlozi povlačenja budžeta sa današnje sjednice činjenica da su ga zastupnici ozbiljno proučili i konstatovali velike manjkavosti o kojima bi danas raspravljali.


Potom, masovno zapošljavanje koje je trebalo biti legalizirano jer je samo premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj uduplao administraciju u svom kabinetu, a predvidjena su nova zapošljavanja u Ministarstvu obrazovanja, Ministarstvu  privrede, firmama kojima „gazduje“  SDA.


Razlog se sastoji i u novih 4 miliona KM namijenjenih ZOI-u, značajno smanjen iznos kapitalnih investicija 80-tak miliona (podsjećamo da je 2017. godine Vlada u rebalansu imala preko 180 milona kapitalnih investicija) te smo prepoznali veliki broj projekata koji su želja interesnih grupa u SDA i njenih lokalnih moćnika.
Ukinuta podrska organizacijama koje se bave radom sa djecom sa poteškoćama u razvoju.


Narod i Pravda poziva sve političke subjekte koji učestvuju u radu Skupštine Kantona Sarajevo da se inteziviraju politički pregovori  i izabere nova Vlada KS i zaustavi ovo bahaćenje Čampare, Zolja i drugih kadrova SDA - navodi se u saopćenju Narod i pravda.

 

(Foto: Arhiv/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


 

BLIN
KOMENTARI