za napore u okviru međunarodnih, regionalnih i bilateralnih odnosa

Harisu Silajdžiću svečano uručeno priznanje 'Zvijezda Pakistana'

Hronika 19.11.18, 20:48h

Harisu Silajdžiću svečano uručeno priznanje 'Zvijezda Pakistana'
Predsjednik Pakistana, kako je istaknuto tokom prigodne svečanosti, odlučio je dodijeliti to priznanje Silajdžiću cijeneći njegove napore u okviru međunarodnih, regionalnih i bilateralnih odnosa

 

Ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Salim Nawaz uručio je večeras u Sarajevu Harisu Silajdžiću jedno od najvažnijih priznanja koje Pakistan dodjeljuje “Sitara-i-Pakistan” (Zvijezda Pakistana). 

 

Predsjednik Pakistana, kako je istaknuto tokom prigodne svečanosti, odlučio je dodijeliti to priznanje Silajdžiću cijeneći njegove napore u okviru međunarodnih, regionalnih i bilateralnih odnosa, te njegov doprinos u stvaranju čvrstih bratskih odnosa između Pakistana i BiH. 

 

Haris Silajdžić, kako je rečeno ovom prilikom,  istaknuta je bosanskohercegovačka ličnost, a politikom se počeo baviti prije mnogo godina. Obnašao je veoma važne funkcije, uključujući funkciju ministra vanjskih poslova BiH, premijera Bosne i Hercegovine ’90-tih godina, a u Dejtonskim mirovnim pregovorima kojima je okončan rat u BiH Silajdžić je učestvovao kao izuzetno važan član bh. delegacije. 

 

Silajdžić se od 2010. godine posvetio pisanju poezije i na održavanju predavanja o temama koje su od regionalnog i globalnog značaja pri mnogobrojnim važnim institucijama, kao i na učešće na međunarodnim konferencijama širom svijeta. Bio je gostujući profesor na univerzitetima Harvard, Kolumbija, Maryland, Cornell, univerzitetima u Tokiju i Kuala Lumpuru, Royal Institute of International Affairs u Londonu, Carnegie Foundation i Woodrow Wilson Centre i mnogim drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu. 

 

Na ceremoniji dodjele priznanje je naglašeno da je Silajdžić istaknuti politički dužnosnik čije je liderske kvalitete svijet prepoznao. Rečeno je da izuzetno cijeni punu moralnu i tehničku podršku koju je Pakistan pružio BiH tokom rata, a koja je bila u skladu sa procedurama i pod pokroviteljstvom UN-a, kao i da je odigrao izuzetno važnu ulogu u stvaranju čvrstih bratskih odnosa između Pakistana i BiH. 

 

Silajdžić je izrazio zahvalnost predsjedniku,  vladi i, kako je istakao, plemenitom narodu Pakistana koji je zajedno sa svojim rukovodstvom pomagao BiH u najtežim vremenima, kada pomoć ne samo da je bila važna, nego je spašavala živote ljudi.   

 

- Radi se pomoći koja je nesvakodnevna i  koja se daje samo u prilikama kada su život građana BiH i sama država BiH bili ugroženi. Radi se dakle o činu dobrih ljudi, o solidarnosti koja nam je danas potrebna više nego ikad u svijetu – kazao je Silajdžić.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI