Rezultat masovnog odlaska iz BiH

Masline u Neumu propadaju, berača nema: Hvata te strah i panika, čovjek se zapita kad umre, ko će ga zakopati

Hronika 19.11.18, 11:14h

Masline u Neumu propadaju, berača nema: Hvata te strah i panika, čovjek se zapita kad umre, ko će ga zakopati
Ove sam godine imao 712 kilograma maslina i nisam ih sve obrao, dobio sam 110 litara ulja

Kampanja berbe i prerade maslina u Hercegovini pri samom je kraju. Uz, sigurno je, rekordni urod čemu je, prije svega, doprinijelo odrastanje maslina, a zatim i solidan urod, ima i drugih zanimljivosti. 
 

Jednu od njih čuli smo od Nedjeljka Zupca, umirovljenika iz Crnića u čapljinskoj općini, nastanjenog u Metkoviću. Zubac se nakon 38 godina rada u inozemstvu vratio u rodni kraj. Međutim, dogodilo mu se ono što nikada nije očekivao – nije mogao naći dovoljno berača za berbu maslina, piše Vecernji.ba
 

- Teško je naći berače, u mom masliniku pomogli su mi kum Andrija i njegova supruga te prijatelj Marko Zelenika i njegova žena iz Jara kod Širokog Brijega. Ne možeš ovdje nikoga naći. Jednostavno, ne možeš naći ljude. Imam masline i u Neumu. Ostavio sam ih, nisam htio ni ići ni brati, nema tko. Otišao narod, dio bere mandarine uz Neretvu, a za ovakve poslove ne možeš nikoga naći - naglašava Zubac.


- Vratio sam se prije 12 godina, sve imam, ali nisam zadovoljan. Nisam ovo očekivao. Bio sam 38 godina vani, u Africi, Francuskoj, Njemačkoj, vratio sam se u svoju zemlju, ali nisam zadovoljan kad vidim da od mog prvog susjeda sva djeca odlaze. Hvata te strah i panika, pa se čovjek zapita kad umre tko će ga zakopati - rezigniran je Nedjeljko. 


- Ove sam godine imao 712 kilograma maslina i nisam ih sve obrao, dobio sam 110 litara ulja. Od tih 110 litara, možda ću ja potrošiti 10, 20 litara, ostalo ću podijeliti prijateljima. Meni je drago kad mi prijatelj kaže: “Pa, stvarno ti je jako dobro ovo ulje”. Neću prodavati, to mi je plaća, znam da će meni bliskim ljudima dobro doći - kaže Zubac. 


U Nedjeljkovu masliniku sve je organsko. Prehrana je isključivo stajsko gnojivo, od kukaca ih štiti ljepljivim trakama, a pobrinuo se i za zdravu vodu iz Neretve. Kako su podzemne vode u Gabela Polju već zaslanjene, napravio je dublju bušotinu do sloja u koji prodire Neretva, tako da njegove masline u godinama kada ih treba zalijevati imaju čistu vodu. Kada bi mogao, kaže, mnogo toga bi mijenjao, prije svega odnos privatnih poslodavaca prema radnicima koji mu stvaraju dohodak, pa nadalje. 
 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

BLIN
KOMENTARI