SUNCE ULAZI U SVOJ MINIMUM i donosi rekordno niske tempeature

Naučnici frapirali planetu: Zemlja će se naći u ledenim okovima, najavljuje se najstrašnija hladnoća do sada!

Hronika 17.11.18, 21:23h

Naučnici frapirali planetu: Zemlja će se naći u ledenim okovima, najavljuje se najstrašnija hladnoća do sada!
Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018. godine, a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće sa rekordno niskim temperaturama tek dolaze

 

 

Naučnik NASA upozorava da nas čeka najstrašnije smrzavanje u modernoj istoriji i da će Zemlja biti u ledenom zagrljaju, jer Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma donoseći rekordno niske temperature.


Sunčevih pjega nije bilo u gotovo svim prethodnim mjesecima 2018. godine, a ultraljubičasto zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće sa rekordno niskim temperaturama tek dolaze, piše Blic.


- Trend hlađenja je očigledan - kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra “Lengli”.


- Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri (ili: otkako su počela kosmička istraživanja).

 

 

Think the #campfire in California is bad? Check out the particulate matter also coming out of British Columbia, Canada. If anyone has info on these fires please PM me. pic.twitter.com/Vnc1tKoUO3

— Grand Solar Minimum (@GrandSolarMin) November 14, 2018

 


Ove podatke otkrio je instrument “Sajber”, na NASA satelitu “Tajmd” (Timed), koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dvije supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete.


Mjerenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, “Sajber” može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera.


- Termosfera se uvijek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu - objašnjava Mlinčak.


Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi “to moglo da se dogodi za nekoliko mjeseci”.

 

(Blic/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI