Austrijski list 'Standard' o našoj državi

U BiH su u trendu poslušnost i partijska lojalnost - onaj ko zahtjeva građanska prava, suočava se s OVIM problemima

Front 16.11.18, 20:58h

U BiH su u trendu poslušnost i partijska lojalnost - onaj ko zahtjeva građanska prava, suočava se s OVIM problemima
Prema navodima nevladine organizacije „Pravda za Davida“, oko deset osoba koje su u proteklih nekoliko mjeseci u Banjaluci demonstrirale za više vladavine prava, u međuvremenu je smijenjeno sa radnog mjesta

 

Mediji sa njemačkog govornog područja se i danas bave BiH. Oni pišu o tome kako državni službenici u BiH, ukoliko demonstriraju za veću vladavinu prava, mogu čak dobiti otkaz.

 

„Državni službenici koji demonstriraju za više vladavine prava bivaju premješteni na drugo radno mjesto ili čak otpušteni s posla", piše u uvodu teksta Adelheid Wölfl objavljenom u listu „Standard".

 

„Onaj ko u BiH izvršava svoja demokratska prava ponekad može računati i da će izgubiti posao. Kao i u socijalizmu, poslušnost i partijska lojalnost u BiH su trenutno u trendu. Onaj ko zahtjeva građanska prava i profesionalnu državu može se suočiti sa problemima. Prema navodima nevladine organizacije „Pravda za Davida“, oko deset osoba koje su u proteklih nekoliko mjeseci u Banjaluci demonstrirale za više vladavine prava, u međuvremenu je smijenjeno sa radnog mjesta. Neki su čak postavljeni na lošija radna mjesta, a dvije osobe su dobile otkaz. Devet od deset pomenutih osoba je radilo u institucijama Republike Srpske."

 

„Premještanje sa radnog mjesta je izazvalo veliki strah jer za osobe, kao što su samohrana majka Vladinka Tomičić, to više znači od gubitka posla. Na kraju krajeva, ona se mora brinuti o djeci i ne može se tek tako preseliti u 60 kilometara udaljeni Prijedor. Njen kolega, koji je stao uz grupu Pravda za Davida, također bi trebao biti premješten u Prijedor."

 

„Pokret `Pravda za Davida` je jedan od malog broja građanskih inicijativa u Jugoistočnoj Evropi koje zahtjevaju reformu policije i pravosuđa. Ni EU ni bilo koja druga zemlja članica EU nisu podržale pokret, iako je Komisija EU u svom strateškom dokumentu istakla da se državne strukture u Jugoistočnoj Evropi podrivaju privatnim ili stranačkim interesima. Stanovništvo u Jugoistočnoj Evropi pati zbog toga što se mogu kupiti vještačenja ili sudske presude i što je odlučujuće to da li si član neke porodice ili stranke, a ne zakon. Nedavno je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN skrenuo pažnju na taj problem. On govori o „dubokom razočarenju javnosti u pravosudni sistem", piše u listu „Standard".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI