Dok u susjednim zemljama otvaraju hiljade radnih mjesta

Nema nas ni na mapi: Pitali ste se zašto BiH u širokom luku zaobilaze giganti poput Lidla i Ikee? Evo odgovora!

Biznis Klub 16.11.18, 20:00h

Nema nas ni na mapi: Pitali ste se zašto BiH u širokom luku zaobilaze giganti poput Lidla i Ikee? Evo odgovora!
Zamislite Nijemca, Švicarca, Austrijanca koji otvara biznis u BiH, kod nas bi ga na papirologiji razvlačili tri godine i nema ko mu ne bi uzeo - kaže Smailbegović

 

Svjetski poznata kompanija IKEA već odavno posluje u susjednim državama, nedavno je najavila širenje na deset novih tržišta, među kojima ponovo nema naše države. Slično je i s njemačkim „Lidlom“, koji je odavno prisutan u Hrvatskoj, odnedavno i u 12 gradova Srbije. BiH nije ni na mapi ovog evropski poznatog brenda.

 

Loša slika

 

Odgovor na pitanje zašto nas izbjegavaju popularne kompanije s dobrim imidžom, pristojnom robom i cijenama, treba tražiti u slici koju šaljemo, korupciji na koju se upozorava, a koja seže do samog političkog vrha.

 

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je za „Avaz“ da ga ne iznenađuju odluke velikih investitora da u širokom luku zaobilaze BiH.

 

- Bio bih mnogo sretniji kada bismo govorili o dolasku investitora, a ne samo trgovačkih kompanija. No, nije zanemariv ni njihov utjecaj. Građani dobivaju veći izbor, povoljnije cijene, a država bolji imidž - pojasnio je Smailbegović.

 

Dodao je da BiH, nažalost, ne čini ništa kako bi investitorima pokazala da je spremna za promjene te povoljna za pokretanje biznisa.

 

Prema njegovim riječima, priče o otcjepljenju RS, kompromitiranim izborima, ratne priče ne doprinose imidžu BiH u svijetu.

 

Rekorderi korupcije

 

- S druge strane, mi imamo izvještaje „Transparency Internationala“ koji govore da smo najkorumpiranija država u Evropi. Domaći privrednici dobro se namuče da završe papirologiju u svojoj državi. Zamislite nekog Nijemca, Švicarca ili Austrijanca, koji je navikao da svu papirologiju završi na jednom mjestu, za kratko vrijeme. Kako da on radi u BiH? Kod nas bi ga razvlačili tri godine i nema ko mu ne bi uzeo - istakao je Smailbegović.

 

Politička stabilnost i biznis

 

- Sjetimo se kakva je sjajna poruka bio dolazak „Volkswagena“. No, to je bilo davno, sada iz BiH ne odlaze signali da smo dobra i stabilna zemlja, u koju vrijedi investirati. Strani ulagači traže političku stabilnost, koja podrazumijeva normalnu zakonsku regulativu i predvidivost. To znači da investitor mora znati da, ako danas otvori fabriku u BiH, nakon pola godine neće doći do promjene zakona – naglasio je Smailbegović.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI