U REZOLUCIJI SVE JASNO PIŠE

Znate, nisu ih pobili baš sve u Srebrenici: Razbijanje 'zabluda' Ane Brnabić - kako je UN 1946. godine definisao genocid?

Front 16.11.18, 13:59h

Znate, nisu ih pobili baš sve u Srebrenici: Razbijanje 'zabluda' Ane Brnabić - kako je UN 1946. godine definisao genocid?
Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je da srbijanska premijerka treba više čitati. Citirao je dio UN-ove Rezolucije o genocidu

 


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u emisiji "Zona konflikta" na Deutsche Welle da u Srebrenici nije počinjen genocid.


- Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete cijelu populaciju, žene, djecu, a to ovdje nije bio slučaj - kazala je Brnabić.


Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je da srbijanska premijerka treba više čitati. Citirao je dio UN-ove Rezolucije o genocidu „kao zločinu koji civilizirani svijet osuđuje.“  


Član 2. te rezolucije ističe: „... kao genocid se smatra bilo koje od navedenih dijela učinjenih u namjeri potpunog ili uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe kao takve: a) ubistvo članove grupe; b) teška povreda fizičkog ili mentalnog integriteta članova grupe; c) namjerno podvrgavanje grupe životnim uslovima koji treba da dovedu do njenog potpunog ili djelimičnog uništenja; d) mjere uperene na sprječavanje rađanja u okviru grupe; e) prinudno premještanje djece iz jedne djece u drugu", piše Nap.ba. 


Rezoluciji o genocidu UN je donio 11. decembra 1946. godine.


Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije kao i druge međunarodne institucije okarakterizirali su zločine u Srebrenici kao genocid. Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice a ubijali su ih vojnici Vojske Republike Srpske kao i pripadnici MUP-a RS.

 

Berton: Negiranje genocida otežava proces pomirenja


Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton podsjetio je da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde bili vrlo jasni nakon što su saslušali sve argumente i presudili da se u Srebrenici desio genocid. 


- Svako negiranje ove činjenice je pokušaj da se promijeni historija - dodao je Berton komentirajući za N1 izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je u intervjuu za Deutsche Welle kazala da se Srebrenici u julu 1995. godine nije dogodio genocid. 


- Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni uticaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno - podvukao je Berton. 


Ocijenio je da negiranje genocida otežava proces pomirenja i uzrokuje nepotrebne tenzije između susjednih zemalja od čega niko nema koristi. prenosi agencija FENA.

 

(Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI