Nakon što su se ogradili od postupaka svoja dva člana

Nezavisni blok zbog 'bijelog hljeba' suspendirao članstvo Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića

Front 14.11.18, 11:00h

Nezavisni blok zbog 'bijelog hljeba' suspendirao članstvo Sadika Ahmetovića i Salke Sokolovića
Ovakvi postupci su u potpunoj suprotnosti sa idejom nastankom i profilom Nezavisnog bloka koji predstavlja novu politiku u BiH, saopćeno je iz Pres službe ove stranke

 

Na sinoćnjoj sjednici Predsjedništvo Nezavisnog bloka je podržalo dosadašnji proces oko pregovora o implementaciji vlasti i zajednički nastup u bloku širokog političkog centra, te je potvrđena opredijeljenost za principe nove politike i prioriteta – rješavanje životnih pitanja i izgradnja društva jednakih šansi za sve. Predsjedništvo je ponovo iskazalo neprihvatljivost ovakvog izbornog sistema koji je omogućio izbornu krađu i na proteklim izborima, te pozvalo sve druge političke subjekte da u narednom periodu prioritet razgovora bude hitna izmjena izbornog zakonodavstva i omogućavanje elektronskog glasanja i transparentnost izbornog procesa, saopćeno je iz Press službe Nezavisnog bloka.

 

Predsjedništvo NB-a je ponovo potvrdilo svoje ranije iznesene stavove u kojima se Nezavisni blok ograđuje od postupaka članova koji su potpisali apelaciju Ustavnom sudu BiH vezanu za tzv. ''bijeli hljeb'' i status poslanika nakon isteka mandata.

 

- Ovakvi postupci su u potpunoj suprotnosti sa idejom nastankom i profilom Nezavisnog bloka koji predstavlja novu politiku u BiH. S tim u vezi Predsjedništvo je pozvalo članove koji su uputili ovu apelaciju da se javno odreknu potpisa na istu, te u slučaju da apelacija bude pozitivno riješena na sudu, odreknu se privilegije, tzv. ''bijelog hljeba''. Do konačne realizacije ovih zaključaka i okončanja ovoga procesa, Predsjedništvo NB-a je suspendiralo članstvo Sadiku Ahmetoviću i Salki Sokoloviću u organima Nezavisnog bloka.    

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI