VIDEO/ Internacionalni teatarski festival MESS

U centru Sarajeva manifestom proglašena Evropska republika: 'Prihvatamo odgovornost za zajedničke tekovine'

Kultura 10.11.18, 18:35h

U centru Sarajeva manifestom proglašena Evropska republika: 'Prihvatamo odgovornost za zajedničke tekovine'
Odlučeno je da 10. novembra, upravo na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici projekta, koji su umjetnici nastanjeni širom Evrope, proglase Evropsku Republiku Manifestom koji je preveden na više od 20 jezika

 

Internacionalni teatarski festival - Scena MESS danas je sa balkona Narodnog pozorišta u Sarajevu u okviru The European Balcony Projecta, Manifestom koji je preveden na više od 20 jezika, proglasio Evropsku republiku. Uposlenice i uposlenici MESS-a su snimili video u kojem su pročitali Manifest na bosanskom jeziku i proglasili Evropsku Republiku.

 

The European Balcony Project je projekat koji je nastao u maju iz ideje nekih od najpriznatijih evropskih umjetnika kao što su Milo Rau, Robert Menase, Elfrid Jelinek, Dubavka Ugrešić i mnogi drugi.

 

Odlučeno je da 10. novembra, upravo na godišnjicu završetka Velikog rata, učesnici projekta, koji su umjetnici nastanjeni širom Evrope, proglase Evropsku Republiku Manifestom koji je preveden na više od 20 jezika.

 

Čitanje Manifesta bilo je održano simultano i na balkonima mnogih evropskih pozorišta u Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Francuskoj, Srbiji...

 

- Proglašavamo da je svako ko se trenutno nalazi u Evropi stanovnik Evropske Republike. Mi shvatamo i prihvatamo našu odgovornost za zajedničke tekovine i svjesni smo činjenice da je bogatstvo Evrope bazirano na eksploataciji drugih kontinenata i gušenju drugih kultura vijekovima - jedna je od poruka Manifesta, saopćeno je iz MESS-a.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI