pet znakova koji mnogo govore

Rak ili obični mladež: Kako prepoznati razliku i uočiti opaku bolest - dok još nije kasno?!

Lifestyle 09.11.18, 14:16h

Rak ili obični mladež: Kako prepoznati razliku i uočiti opaku bolest - dok još nije kasno?!
Za prevenciju i pravovremenu dijagnozu najbolje je barem jednom mjesečno provjeriti je li bilo kakvih promjena na vašoj koži. Pratite mladeže koji su od ranije na vašem tijelu i je li nastao koji novi

 

 

Rak kože jedan je od najčešćih oblika te opake bolesti. Nisu svi smrtonosni, ali kako navodi portal Fabiosa, melanom je jedan od najopasnijih oblika raka kože.


Takva bolest može imati čak i smrtne posljedice, osim ako se dijagnosticira dovoljno rano, a sami sebi možete u tome pomoći. Obratite posebnu pažnju na ovih pet znakova koji mogu ukazivati na zloćudne promjene mladeža.


1. Asimetričnost
Ako je jedna polovica mladeža drukčijeg oblika on one druge, postoji mogućnost da je riječ o nekoj vrsti karcinoma.


2. Oblik
Nepravilan oblik mladeža s nejasno definiranim rubovima također može ukazivati na opasnost od melanoma.


3. Boja
Pretamni mladeži nepravilnog oblika mogu biti znak bolesti.


4. Promjer
Ako je promjer madeža veći od promjera obične olovke, postoji mogućnost da je riječ o melanomu. Međutim, veličina nije apsolutni indikator zloćudnosti bilo kojeg mladeža zato što postoje manji melanomi, ali i veći bezopasni mladeži.


5. Promjene
Zamijetite li bilo kakve nagle promjene u veličini, obliku ili boji mladeža, najbolje je odmah se posavjetovati s dermatologom zato što sve te promjene mogu značiti da vam raste melanom. Nakon što provjerite sve nabrojane znakove, ali i dalje niste sigurni je li neki mladež opasan, uvijek se preporučuje pitati stručnjaka za savjet.


Dermatolozi vam mogu pojasniti tačno koji mladež je opasan i je li uopće neki mladež koji odgovara nekim od ovih simptoma opasan.


Za prevenciju i pravovremenu dijagnozu najbolje je barem jednom mjesečno provjeriti je li bilo kakvih promjena na vašoj koži. Pratite mladeže koji su od ranije na vašem tijelu i je li nastao koji novi.  


Pravovremeno otkrivanje bilo kakvih promjena na koži pomaže u ranom otkrivanju raka i time sprječava njegovo širenje. Velika većima slučajeva melanoma širi se zbog ultraljubičastog zračenja, a posebna opasnost prijeti ljudima s jako svijetlom puti, što znači da oni moraju biti posebno oprezni kod samopregleda.

 

(Express/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI