U Istočnom Sarajevu mu zapalili automobil

Bivši policajac Jozo Anđić: 'Ni sa kim se nisam kačio, ali je moguće da je razlog paljevine to što sam...'

Hronika 07.11.18, 15:47h

Bivši policajac Jozo Anđić: 'Ni sa kim se nisam kačio, ali je moguće da je razlog paljevine to što sam...'
Anđić je, podsjetimo, dan nakon ubistva policajaca za Oslobođenje kazao da je danas "policajcima sve teže obavljati posao"

 

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo sinoć je oko 20 sati prijavljeno da u Hilandarskoj ulici, općina Istočno Novo Sarajevo, gori vozilo toyota, koje je tom prilikom djelimično izgorjelo.

 

Na lice mjesta ubrzo su stigli pripadnici Vatrogasne brigade Istočno Sarajevo koji su ugasili požar, a uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Istočno Sarajevo te su izuzeti nađeni tragovi koji će biti predmet vještačenja.

 

Vozilo toyota je u vlasništvu Joze Anđića, penzionisanog policijskog službenika, koji je u posljednjih nekoliko dana bio čest sagovornik novinara na temu ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

 

Anđić je za Oslobođenje kazao da ne zna ko bi mogao da mu zapali vozilo jer ni sa kim nije u zavadi.

 

- Ni sa kim se nisam kačio, niti imao nesuglasice. Moguće da je razlog paljevine taj što sam istupao u medijima u proteklih nekoliko dana. Ali, zašto bi istina ikome smetala, pita se Anđić.

 

O ovome je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

 

Anđić je, podsjetimo, dan nakon ubistva policajaca za Oslobođenje kazao da je danas "policajcima sve teže obavljati posao".

 

- Velika je razlika između nekadašnjeg milicionera i današnjeg policajca. Prije rata je bila država i imali smo sustav. Danas toga nema. Danas se tužilaštvo i sud bore da dokažu da kriminalac nije kriv. Mi nismo morali tražiti nalog od tužitelja ili suca da izvršimo pretres sumnjivih osoba i vozila. Danas moraš tražiti nalog za pretres, a ako mu nađeš nož ili samokres, ne možeš mu ništa. Današnje vlasti su same ovakvo stanje stvorile da bi mogle vladati, da bi imale biračku mašineriju. U moje vrijeme nije bilo podobnih, nego se tražio sposoban policajac. Sad je policajcu teško uraditi bilo što. Što god uradi, ima da se namuči da dokaže da je sve bilo po zakonu. Takav je ustroj države. Nekad smo svaki tjedan imali izobrazbu, što tjelesnu, što teoretsku. Danas toga više nema. Imali smo vježbe pretresa, lišavanja slobode, legitimiranja”, kaže Anđić navodeći da su to bile “najteže službene radnje”.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI