Četvrta izmjena utvrđenih izbornih rezultata

Goran Opsenica zanoćio kao Hrvat, probudio se kao Srbin: Šta o svemu kaže CIK BIH

Front 01.11.18, 13:51h

Goran Opsenica zanoćio kao Hrvat, probudio se kao Srbin: Šta o svemu kaže CIK BIH
Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin - navodi Ured za informiranje CIK BiH

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je donijela odluku o četvrtoj izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine. 

 

- Odluka je uslijedila nakon ponovnih brojanja glasačkih listića obavljenih u Glavnom centru za brojanje. Odluka će do kraja dana javnosti biti dostupna na web stranici CIK BiH, www.izbori.ba - navode iz CIK BiH. 

 

U ime koalicije HDZ BIH, HSS, HKDU BIH, HSP-HNS, HSP DR AS BIH, HDU BIH, HSS SR kandidat iz izborne jedinice 9 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2018. godine bio je Goran Opsenica

 

- Zadnjih dana u medijima je plasirana njegova izjava koja glasi: "Ja i večeras namjeravam zanoćiti kao Hrvat, a takav ću se, van svake sumnje, ujutro i probuditi. CIK je, bojim se, instruiran da pogriješi. Pravo je pitanje ko stoji iza svega toga" - navodi se. 

 

U saopćenju za javnost CIK BiH podsjeća da je odredbama člana 4.19 stav (4) Izbornog zakona BiH propisano da se, uz prijedlog liste, dostavlja izjašnjenje svakog od kandidata na listi o prihvatanju kandidature i ista mora biti ovjerena na način propisan zakonom ili kod nadležne općinske izborne komisije. Izjašnjenje o prihvatanju kandidature sadrži i nacionalno izjašnjenje. 

 

- Radi objektivnog informiranja javnosti ističemo da je Centralna izborna komisija BiH kandidaturu Gorana Opsenice ovjerila na osnovu njegove Izjave o prihvatanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin - navodi Ured za informiranje CIK BiH.  

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI