ČIJA SE ZASTAVA ZAVIORILA U BANJALUCI?

Uskoro presuda Sejfudinu Tokiću: Kriv ili ne zbog širenja zastave?!

Hronika 31.10.18, 16:04h

Uskoro presuda Sejfudinu Tokiću: Kriv ili ne zbog širenja zastave?!
Prije završnih riječi, danas u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi "zastava Armije BiH" navedeno "zastava Republike BiH"

 

Presuda Sejfudinu Tokiću, predsjedniku Bošnjačkog pokreta, koji se tereti za, kako je navedeno u optužnici, krivično djelo izazivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, bit će izrečena 5. novembra, odlučeno je na današnjem posljednjem sudskom ročištu o ovom predmetu. 


Osim Tokića, optužnica tereti i Adnana Bajrića za pomaganje u pomenutom krivičnom djelu, koje su, kako je navedeno, počinili 22. maja 2015. u Banjoj Luci, kada su "raširili ratnu zastavu Armije BiH, kao podsjećanje na dan kada je BiH postala članica Ujedinjenih nacija bez entiteta". 


Prije završnih riječi, danas u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, tužilaštvo je uradilo preciziranje optužnice, te je umjesto riječi "zastava Armije BiH" navedeno "zastava Republike BiH". 


Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Dijana Kukobat je u završnoj riječi isticala da su dokazani svi navodi iz optužnice. 


Ustvrdila je da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara asocijaciju na „rat, stradanja i mržnju“, te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o "četničkoj ideologiji" i da je "RS genocidna tvorevina", a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni. 


- Nedvosmisleno je utvrđeno da su optuženi izvršili krivično djelo i da su postupali sa direktnim umišljajem - kazala je Kukobat i zatražila da ih sud proglasi krivim, osudi ih, te im "izrekne obavezujuću mjeru oduzimanja zastave". 


Odbrana je ukazala da je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti. 


- Svi materijalni dokazi pribavljeni su povredom odredaba Zakona o krivičnom postupku, te ne mogu biti osnov za utvrđivanje krivične dogovornosti – stav je odbrane koja traži oslobađajuću presudu za Tokića i Bajrića. 


U optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Tokiću se stavlja na teret da je, 22. maja 2015. godine, oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, „podigao zastavu Republike BiH“, a ne "ratnu zastavu ABiH", kako je to isticano sve vrijeme ovog postupka. 


Predsjednik Bošnjačkog pokreta uoči završetka suđenja, koje je trajalo više od tri godine, istakao je da je ubijeđen u oslobađajući presudu. 


- Tom presudom će se potvrditi pravo svakom građaninu BiH da na svakom pedlju države može slobodno prigodnim prilikama isticati zastavu RBiH sa ljiljanima kao simbol slobode i antifašizma i zastave sa kojom je država BiH primljena u ponopravno članstvo UN - saopćeno je ranije iz Bošnjačkog pokreta.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI