Analiza stručnjaka/ Automafijaši u panici

U sarajevskom podzemlju više nema velikih riba, pa sitni kriminalci haraju: Oni će sami izdati ubice!

Hronika 29.10.18, 09:39h

U sarajevskom podzemlju više nema velikih riba, pa sitni kriminalci haraju: Oni će sami izdati ubice!
U prvim postratnim godinama kriminalcima u BiH je velika prednost bila kompliciran ustroj susjedne države pa se znalo dogoditi da policajci iz Sarajeva ne smiju u potjeri za kriminalcima prijeći u Republiku Srpsku, niti je postojala koordinacija između raznih policijskih struktura u BiH. To se promijenilo, naglašava Ahić

 

Izvor: Index.hr

Piše: Gordan Duhaček

 

Okrutno ubojstvo dvojice sarajevskih policajaca, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, uzdrmalo je ne samo glavni grad Bosne i Hercegovine nego i cijelu regiju. Šehović i Vujinović su u okviru svoje uobičajene patrole u sarajevskom naselju Alipašino polje prekjučer između 4 i 5 sati ujutro naišli na krađu auta, bijelog Golfa 6 hrvatskih registarskih oznaka. 

 

Nisu ni izašli iz svog službenog auta kada su ih rafalnom paljbom iz kalašnjikova izrešetali automafijaši koji su zatim pobjegli dvama automobilima, Range Roveru i Golfu 5. Šehović je umro na licu mjesta, dok je Vujinović preminuo nekoliko sati kasnije u bolnici.

 

Zbog tog dvostrukog ubojstva policajaca pokrenuta je velika istraga, koja nadilazi i granice BiH. U subotu navečer objavljeno je da je sarajevska policija identificirala glavnog osumnjičenika za ubojstvo dvojice kolega. Riječ je o 32-godišnjem Njegoslavu Milinkoviću iz Istočnog Sarajeva, koji je od ranije poznat po sudjelovanju u krađama automobila. Za njime je raspisana tjeralica.

 

Index se za analizu cijele situacije, kao i općeg stanja sigurnosti u Sarajevu, obratio profesoru na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasminu Ahiću, jednom od vodećih stručnjaka za sigurnosna pitanja u BiH. S Ahićem smo razgovarali u subotu popodne, prije nego je objavljeno ime glavnom osumnjičenog Milinkovića, a njegova analiza pokazuje da je ispravno predvidio kako će se istraga razvijati.

 

''Ovo dvostruko ubojstvo koje se desilo na Alipašinom polju je nešto što je iznenađujuće, ne mogu se sjetiti primjera ni u Sarajevu ni drugdje da srednji ili niži nivo automafije reagira tako da izvadi kalašnjikov i rafalno zapuca po policijskom autu'', kaže nam profesor Ahić.

 

Narušena sigurnosna situacija u Sarajevu

 

Zanimalo nas je kakva je sigurnosna situacija u Sarajevu općenito, neovisno o ubojstvu dvojice policajaca.

 

''Sigurnosna situacija u Sarajevu je narušena, bez obzira na ovaj najnoviji strašni čin ubojstva dvojice policajaca. Već smo navikli na, primjerice, podmetanje požara, razračunavanje mafijaških grupacija, ali i na reketiranje. U zadnje vrijeme je bilo takvih incidenata. Ipak, ne možemo reći da se razbojništvo povećalo jer je logično da su u Sarajevu kao najvećem gradu Bosne i Hercegovine događa imovinski kriminalitet poput provala u stanove i krađa. U Sarajevu za imovinski kriminalitet jednostavno ima više mogućnosti s obzirom na to da mnogi dolaze raditi u grad po raznim državnim i ostalim institucijama'', objašnjava Ahić.

 

''Situacija u Sarajevu odgovara klasičnoj teoriji kriminaliteta i kauzaliteta kriminalnih aktivnosti. Sarajevsko podzemlje je nekad bilo poznato po velikim ribama, a nakon što su te velike ribe pale - a oni su održavali i određene regionalne veze - imamo slučaj da sitni kriminalci žele postati velike kriminalne face. Posljedica toga su primjerice razni ulični obračuni vatrenim oružjem proteklih godina, a osjetilo se i povećanje napada eksplozivnim napravama na kuće, kladionice, pekarnice itd. To su zapravo sitnoreketarske pojave koje su povezane s prvim stupnjem organiziranog kriminala. No neko doista veliko narušavanje sigurnosti nije zabilježeno još od terorističkog čina u Rajlovcu prije tri godine, kada su ubijena dvojica vojnika'', dodaje Ahić.

 

Aktualni sarajevski policijski komesar je bolji od prethodnika

 

On još ističe da je trenutni policijski komesar u Kantonu Sarajevu Mevludin Halilović odradio dobar posao otkako je na to poziciji.

 

''Treba reći da je sigurnosna situacija u Sarajevu bolja otkako je policijski komesar postao Mevludin Halilović. Razne vrste kriminaliteta su se od tada smanjile, a naročito se poboljšala sigurnost u gradu tijekom vikenda, kada se održavaju razne sportske i zabavne manifestacije. Halilović je doveo i stručne kriminaliste kao nove kadrove, zaposlio je policijske službenike koji ne okreću glavu od opasnih incidenata, nego su reagirali. Primjerice, prije dva mjeseca je policajac ranjen na Ilidži tijekom potjere za automafijašima. Rezultati Halilovićevog rada su vidljivi'', navodi Ahić.

 

Sarajevski profesor sigurnosti predviđa da će počinitelji ubojstva na Alipašinom polju biti pronađeni: ''Vjerujem da bi se moglo dogoditi da će pod pritiskom policijskih struktura u BiH, ali i onih iz regije, jer svi sada surađuju na ovom slučaju, sama automafija isporučiti policiji počinitelje tog čina. Trenutno smo u fazi istrage da će svatko tko je na bilo kakav način sada ili u prošlosti bio povezan s automafijom i krađom automobila biti saslušan i predmet kriminalističke obrade. Iz svega toga isplivat će na površinu tko su počinitelji. Uostalom, u krugovima automafijaša se sigurno zna tko posjeduje kalašnjikov.''

 

Automafija je već na udaru policije u BiH

 

Sarajevo je inače već godinama omiljena meta automafije, s obzirom na to da je najveći grad u BiH, u kojemu se može naći najviše automobila, i to ne samo domaćih ljudi nego i turista koji dolaze u grad. To su prepoznale i policijske strukture u BiH, kaže Ahić.

 

''Automafija je proteklih par godina na udaru policije, razbijene su neke poznate srednjobosanske i hercegovačke grupe unutar automafije koje su djelovale na području čitave BiH, ali najviše u Kantonu Sarajevo. Manji uspjeh ima policija u obračunu s automafijom u Republici Srpskoj, iako ima i tu rezultata. Oni također dolaze po trofeje u Sarajevo'', objašnjava Ahić i dodaje da se ukradene aute većinom ''rastura u dijelove koji se onda dalje prodaju''. 

 

''Specifično je da se više ne kradu samo skupocjeni automobili poput BMW-a nego se kradu i Golf 6 i 7, koji koštaju oko 30 tisuća konvertibilnih maraka'', navodi Ahić.

 

Dobra suradnja svih policijskih struktura u BiH

 

U prvim postratnim godinama kriminalcima u BiH je velika prednost bila kompliciran ustroj susjedne države pa se znalo dogoditi da policajci iz Sarajeva ne smiju u potjeri za kriminalcima prijeći u Republiku Srpsku, niti je postojala koordinacija između raznih policijskih struktura u BiH. To se promijenilo, naglašava Ahić.

 

''U protekle 3-4 godine policijske strukture na području BiH su postigle dogovore i potpisale sporazume koji su njihovu suradnju učinili mnogo boljom. Suradnja je dobra profesionalno, dobri su i međuljudski odnosi na privatnom planu. Ne mora se više strahovati od toga smije li se prijeći entitetska granica i slično. Nedavno smo baš imali primjer da je automafija iz Republike Srpske pobjegla u sarajevsko naselje Dobrinja 5, koje je na crti razgraničenja entiteta, i onda ih je policija Kantona Sarajevo vrlo brzo otkrila. Apsolutno sam siguran da će policija Kantona Sarajevo i Republike Srpske izvrsno surađivati na ovom slučaju'', govori nam Ahić.

 

Sarajevu nedostaje videonadzor

 

No postoje li neke manjkavosti ili nedostaci u radu i opremi policije, pitamo Ahića.

 

''Problem koji tek treba riješiti je pokrivenost Sarajeva videonadzorom, koja je daleko manja nego što je primjerice u Zagrebu ili Beogradu. To bi značajno olakšalo istrage'', kaže on.

 

S druge strane, skeptičan je prema ideji da se svakoga policajca opremi dugim cijevima i prslukom od kevlara, tj. da se policiju militarizira. Kaže da je to razumljivo kada govorimo o policiji u velikim svjetskim metropolama koje su bile na udaru terorističkih napada, poput Pariza ili Bruxellesa, ali da to u Sarajevu zasad nije potrebno i da bi bilo i kontraproduktivno. ''Uvijek ću zagovarati demokratski, civilni pristup policijskom radu nasuprot onog militariziranog, koji je prihvatljiv samo u izvanrednim situacijama'', ističe Ahić.

 

Ubojstvo dvojice policajaca nije terorizam

 

Ovaj stručnjak upozorava i da se ne treba inzistirati na tome da se ubojstvo dvojice sarajevskih policajaca proglasi terorističkim činom. ''Oni koji to govore apsolutno nemaju pojma o osnovnim stvarima koje se tiču definicija terorizma i kako je to definirano u našim zakonima'', odlučan je Ahić i dodaje da u svemu tome postoji i velika odgovornost medija, koji ne bi smjeli širiti paniku i podgrijavati tu priču o terorizmu.

 

Likvidacija dvojice policajaca izazvala je burne reakcije u javnosti te mnogi sada zazivaju da policija krene u osvetnički pohod. Jasmin Ahić ističe da bi to bila velika pogreška.

 

Policija ne smije prekoračiti svoje ovlasti u potrazi za ubojicama kolega

 

''Najgora moguća stvar bi bila da policija u istrazi ovog slučaja postupi protuzakonito i da prekorači svoje ovlasti, koje su odgovarajuće. Normalno je da su građani sada bijesni zbog onoga što se dogodilo, i ja osjećam ljutnju zbog toga. Ali ne smije podleći tom populizmu i primitivizmu koji je kod nas na Balkanu ionako previše raširen. Propisi se moraju poštivati. Ako je potrebno u nekim aspektima dati policiji veće ovlasti, to se treba odlučiti hladne glave u dijalogu sa stručnjacima i s policijskim službenicima, s bazom. Loše je kada nestručna javnost paušalno poziva na veliku upotrebu sile od strane policije'', kaže Ahić.

 

Ahić kaže da je Sarajevo bez sumnje siguran grad za turiste i za posjet tijekom vikenda te da ubojstvo policajaca na Alipašinom polju to ne mijenja. 

 

Sarajevo se zasad dobro nosi s dolaskom migranata

 

Za kraj nas zanima kako se dolazak sve većeg broja migranata u Sarajevo reflektira na sigurnosnu situaciju u glavnom gradu BiH.

 

Ahić kaže da već godinu dana Sarajlije i migranti uspijevaju zajedno živjeti i da se može primijetiti veliki angažman vlasti i nevladinih udruga da se migrantima pomogne. Podsjeća da nije zabilježen niti jedan veći kriminalni incident ili napad migranata na Sarajlije, a niti obratno, te kaže da je ''ponosan kao Bosanac i Hercegovac i građanin ovog grada'' kako se Sarajevo nosi s tim izazovom. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI